Svet

Moldavska policija pretresla 150 opozicionih političara: Oduzeto milion dolara, 6.000 rubalja...

Političari opozicionog bloka "Pobeda" pretreseni su zbog sumnje da su se bavili švercom, pojasnio je vršilac dužnosti šefa tužilaštva za borbu protiv organizovanog kriminala u Moldaviji
Moldavska policija pretresla 150 opozicionih političara: Oduzeto milion dolara, 6.000 rubalja...Getty © Celestino Arce/NurPhoto

Policija u Moldaviji je izvršila pretres 150 pripadnika opozicionog bloka "Pobeda" koji je prošlog vikenda formiran u Moskvi, rekao je vršilac dužnosti šefa tužilaštva za borbu protiv organizovanog kriminala republike Viktor Furtune.

Pretres je izvršen zbog sumnje da su se bavili švercom, tj. "dvoje ili više lica je pokušalo da unese u zemlju veće količine novca bez deklaracije", pojasnio je Furtune.

"Izvršeno je 150 pretresa, oduzeto 662.000 rubalja, 3.070 evra, 1.111.340 dolara i 128 mobilnih telefona", precizirao je moldavski zvaničnik.

Kako je navela lokalna policija, oduzeti su i reklamni materijali novoformiranog bloka "Pobeda" – majice, rokovnici, čaše. Pretres je obavljen na aerodromu, a potom i u stanovima osumnjičenih.

Poslanica republičkog parlamenta Marina Tauber je pretrese ocenila kao nezakonite.

Vršilac dužnosti generalnog tužioca Moldavije Ion Mudtjanu smatra da se u formiranju opozicionog boka "Pobeda" mogu naći elementi izdaje države.

"Sa naše tačke gledišta, ova akcija predstavlja pretnju po bezbednost države i još jednu manifestaciju kriminalne grupe 'Šor'. Uzima se u obzir i 'izdaja domovine' u vezi sa događajima kojima smo svi bili svedoci", rekao je Mudtjanu.

Predstavnici moldavske opozicije su uoči izbora u Moldaviji i referenduma o članstvu u EU na jesen 2024. godine, na kongresu u Moskvi, potpisali sporazum o stvaranju političkog bloka "Pobeda".

U novi politički blok ušao je pokret "Šor", kao i moldavske opozicione političke partije "Preporod", "Šansa", VIKTORIA i "Alternativa snaga za spas Moldavije".

image