Svet

Lukašenko: Ako Rusija odgovori na dejstva Zapada, nastaće apokalipsa

Beloruski lider je komentarisao da je Vašington intenzivirao rad na proveri spremnosti za primenu komponenti nuklearne trijade i njihove modernizacije
Lukašenko: Ako Rusija odgovori na dejstva Zapada, nastaće apokalipsa© Tanjug/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ukrajina će uskoro prestati da postoji, ako ne pristane na pregovore, izjavio je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko na sednici Narodne skupštine Belorusije.

Dodao je da je sada najbolja situacija za zaključivanje mira u Ukrajini, jer ukoliko Kijev sada ne počne da pregovara, izgubiće državnost.

Što se tiče fronta u Ukrajini, on kaže da je trenutno pat situacija i stvorili su se uslovi za mirovne pregovore.

Lukašenko je ocenio da bi sporazumi koji su postignuti na pregovorima u Istanbulu prošle godine, mogli postati polazna tačka za pregovore.

Formula mira Zelenskog nerealna

Rekao je da je "formula Zelenskog" o navodnom miru nerealna, i da Rusija neće napustiti nove regione.

Osvrnuvši se na još jedan paket pomoći SAD Kijevu, beloruski lider je istakao da je američka pomoć od 60 milijardi dolara za rat u Ukrajini najvažniji faktor eskalacije.

"Zapad je pretvorio Kijev u narkomana koga drži na kratkom lancu obećanjima o novom oružju i finansiranju", istakao je Lukašenko.

Prema njegovim rečima, Oružanim snagama Ukrajine ne nedostaje samo municija, već i ljudstvo.

On je istakao da je SAD morale da pošalju taj novac Kijevu, jer je to šansa da oslabe Moskvu i Minsk.

"Zato će im dostaviti rakete i ostalo. Ali, nedostaje im ljudstvo. Ljudi beže od rata", naglasio je.

O širenju NATO-a

Lukašenko je rekao da očekuje dalje širenje NATO-a, pošto Vašington i Brisel nastavljaju da formiraju pojas neprijateljskih država oko Rusije i Belorusije, kao i da je plan Zapada u ovom regionu sve gori.

"Amerikanci su uspeli da formiraju sliku neprijatelja u liku Moskve, a Vašington promoviše agresivne narative prema beloruskim i ruskim državama, povećavajući stepen neprijateljstva NATO-a", kaže on.

Beloruski lider je komentarisao da je Vašington intenzivirao rad na proveri spremnosti za primenu komponenti nuklearne trijade i njihove modernizacije.

"Ako Rusija kao odgovor na dejstva Zapada primeni ceo svoj arsenal, nastaće apokalipsa", ocenio je Lukašenko.

Poruka Poljskoj

Govoreći o nameri Poljske da na svojoj teritoriji razmesti nuklearno oružje ukoliko se NATO reši na taj potez kao svojevrsni odgovor na rusko razmeštanje istog u Belorusiji i Kalinjingradu, Lukašenko kaže da Varšava ne treba da očekuje agresivne akcije Minska.

"Ne mogu da odolim da ne prokomentarišem – u ovoj jadnoj Poljskoj već nema ko da radi, problemi su im preko krova, o kakvim bitkama sanjaju, sede na subvencijama iz Evropske unije i pomoći Sjedinjenih Američkih Država. Ne očekujte nikakve agresivne akcije protiv poljskog naroda sa teritorije Belorusije", poručio je Lukašenko.

Rusija rasporedila nekoliko desetina nuklearnog oružja u Belorusiji

Rusija je rasporedila nekoliko desetina nuklearnog oružja u Belorusiji, izjavio je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko na sastanku na kojem se razgovaralo o vojnoj doktrini i konceptu bezbednosti.

Prema navodima Lukašenka, Rusija je na njegov uporan zahtev donela odluku da u Belorusiji stacionira "određeni broj taktičkog naoružanja", preneo je TASS.

"Nekoliko desetina najnovijeg nuklearnog oružja", precizirao je on.

Rusija je prošle godine poslala taktičko nuklearno oružje da bude stacionirano u Belorusiji, iako nema detalja o tome koliko.

Moskva je saopštila da će zadržati kontrolu nad tim oružjem, koje je namenjeno za upotrebu na bojnom polju i koje ima mali domet i relativno malu snagu.

image
VV inauguration
banner