Svet

Šef britanske vojske: Nema veze što je Rusija jača i bolja, Ukrajina će preoblikovati sukob

Admiral Toni Radakin, načelnik Štaba odbrane Ujedinjenog Kraljevstva uveren je da će zapadna vojna pomoć nekako koristiti Kijevu
Šef britanske vojske: Nema veze što je Rusija jača i bolja, Ukrajina će preoblikovati sukobGetty © Anadolu / Contributor

Ukrajina je spremna da pojača napade projektilima dugog dometa unutar Rusije jer će priliv zapadne vojne pomoći omogućiti Kijevu da oblikuje sukob "na mnogo jači način", smatra šef britanske vojske.

Admiral ser Toni Radakin, načelnik Štaba odbrane Ujedinjenog Kraljevstva je u intervjuu za "Fajnenšel tajms" priznao da će Ukrajina teško odbiti ruske snage koje napreduju, ali je uveren da će dugoročno, situacija ići u korist Kijeva.

Prema njegovim rečima, postoje "trendovi" koji ukazuju da stvari idu u korist Ukrajine kao što su novi paketi vojne pomoći iz SAD i Evrope (na koje se čekalo mesecima), ukrajinski udari projektilima dugog dometa (iako su, po njegovom priznanju, ruski efikasniji) i "potpuni neuspeh" Moskve da uguši ukrajinski izvoz žitarica preko Crnog mora.

Radakin je poručio da bi ljudi trebalo da prestanu "da slave Rusiju" i veruju "da je ona u prednosti" i da to što u poslednjih šest meseci moskovske snage napreduju nema nikakve veze.

Sada, rekao je on, kada su Ukrajinci dobili projektile dugog dometa, Kijev će moći da napada dublje u rusku teritoriju i prekorene sukob u svoju korist.

To što je čak je i Ukrajina ocenila da će novi krug podrške pomoći samo da se stabilizuje sve lošiji položaj nije pokolebalo admirala koji smatra (ali ne objašnjava kako) da će dogodine Ukrajina "oblikovati borbe na mnogo jači način nego ranije".

image
VV inauguration
banner