Svet

Gugl pokreće kampanju "preventivnog raskrinkavanja dezinformacija" uoči izbora za Evropski parlament

Video sadržaj koji će biti emitovan u pet EU članica treba da služi kao "vakcina" i pripremi građane za moguće "manipulacije" uoči predstojećih izbora
Gugl pokreće kampanju "preventivnog raskrinkavanja dezinformacija" uoči izbora za Evropski parlamentGetty © Leon Neal/Getty Images

Gugl pokreće kampanju "preventivnog raskrinkavanja" navodnih dezinformacija o predstojećim izborima za Evropski parlament, piše "Tajm".

Kampanja se sastoji iz serije video snimaka koji će biti emitovani na Jutjubu i "Metinim" platformama u pet zemalja EU — Belgiji, Francuskoj, Nemačkoj, Italiji i Poljskoj — a čija je ideja da građanima predstave kakve tehnike "manipulacije" mogu da očekuju, u vidu sadržaja generisanog pomoću veštačke inteligencije i "dekontekstualizacije".

Šefica za istraživanja u Guglovom odseku pod imenom "slagalica", osnovanom 2010. "sa zadatkom da se bavi pretnjama po otvorena društva", Bet Goldberg, kaže za "Tajm" da nova kampanja treba da radi "kao vakcina", odnosno da bi izlaganje Evropljana manipulativnom sadržaju trebalo da "proaktivno pomogne ljudima da uspostave mentalne barijere". 

"Tajm" navodi da ovaj koncept datira iz vremena Hladnog rata i principa psihologa Vilijama Megvajera i njegove "teorije inokulacije", ali i da je administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena pokušala da na sličan način pripremi američku javnost za "rusku propagandu" usred eskalacije rusko-ukrajinskog sukoba u februaru 2022.

image
VV inauguration
banner