Svet

Izrael o prekidu odnosa sa Kolumbijom: Gustavo Petro je antisemita

Istorija će zapamtiti da je Gustavo Petro odlučio da stane na stranu najodvratnijih čudovišta poznatih čovečanstvu, poručio je šef izraelske diplomatije Izrael Kac
Izrael o prekidu odnosa sa Kolumbijom: Gustavo Petro je antisemitaGetty © Thomas Banneyer/picture alliance

Izrael i Kolumbija su uvek imali tople veze, trenutne odluke to neće poništiti, naveo je izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac, povodom odluke Bogote da prekine diplomatske odnose sa tom zemljom zbog akcija izraelske vojske u Pojasu Gaze.

Istovremeno, on je predsednika Kolumbije Gustava Petra nazvao "antisemitom koji je izabrao da stane na stranu čudovišta".

"Predsednik Kolumbije je obećao da će nagraditi ubice i silovatelje iz Hamasa, a danas je održao obećanje", napisao je Kac na Iksu.

Šef izraelske diplomatije je istakao da će "istorija zapamtiti da je Gustavo Petro odlučio da stane na stranu najodvratnijih čudovišta poznatih čovečanstvu".

"Odnosi Izraela i Kolumbije su uvek bili topli i nijedan antisemitski, mržnjom ispunjen predsednik neće moći to da promeni. Država Izrael će nastaviti da štiti svoje građane bez straha", naglasio je.

Prethodno je predsednik Kolumbije izjavio da ta zemlja od 2. maja prekida diplomatske odnose sa Izraelom zbog akcija u Pojasu Gaze, dodavši da Izraelom upravljaju "genocidni" predsednik i vlada.

"Jedna reč opravdava potrebu za životom, ustankom, podizanjem zastave i otporom. Ovo je reč 'Gaza', ovo je reč 'Palestina', ovo su devojčice i dečaci, bebe koje su ubile bombe. Ovde pred vama je vlada promena, a predsednik republike vam saopštava da će sutra biti prekinuti diplomatski odnosi sa državom Izrael, jer imaju genocidne vladu i predsednika", poručio je Petro tokom prvomajskih demonstracija u Bogoti.

image