Svet

SAD prete da će prestati da finansiraju UN zbog Palestine

Generalna skupština bi trebalo da glasa o nacrtu rezolucije kojom se Palestini priznaje punopravno članstvo
SAD prete da će prestati da finansiraju UN zbog PalestineGetty © Majdi Fathi/NurPhoto

Vlada SAD bi mogla da obustavi finansiranje agencija UN ako Generalna skupština usvoji rezoluciju kojom se državi Palestini priznaje puno pravo za članstvo, preneo je Rojters.

Palestina je trenutno "država stalni posmatrač u UN", koja učestvuje na sastancima, ali nema pravo glasa.

Generalna skupština UN mogla bi da u petak da glasa o nacrtu rezolucije kojom bi se Palestinska uprava (PA) priznala kao punopravni član ovog svetskog tela i preporučila da Savet bezbednosti UN "ponovo razmotri stvar".

Rojters je ranije pisao da će glasanje pokazati nivo globalne podrške Palestini za kandidaturu, ali su na nju prošlog meseca SAD u Savetu bezbednosti uložile veto. Zahtev za punopravno članstvo u UN treba da odobri 15-člani Savet bezbednosti i Generalna skupština.

Kako je izjavio portparol američke misije pri UN Nejt Evans: "Svesni smo ove rezolucije i ponavljamo našu zabrinutost u vezi sa naporima da se određene beneficije prošire na entitete, pošto postoje nerešena pitanja o tome da li Palestinci trenutno ispunjavaju kriterijume iz Povelje."

Prema američkom zakonu, Vašington ne može da finansira nijednu organizaciju UN koja daje punopravno članstvo grupi koja nema "međunarodno priznate atribute državnosti. Godine 2011. SAD su obustavile finansiranje Kulturne agencije UN (UNESCO) nakon što je PA postala njegova punopravna članica.

"Stav SAD je da se pravo palestinskog naroda na državnost ostvari kroz direktne pregovore", rekao je Evans.

Neimenovane diplomate su saopštile da će Generalna skupština, koja ima 193 člana, verovatno podržati kandidaturu Palestine, ali da bi u nacrt mogle da se unesu neke izmene.

Izraelski ambasador u UN Gilad Erdan osudio je trenutni nacrt rezolucije Generalne skupštine i dodao da je to u suprotnosti sa osnivačkom Poveljom UN.

"Ako ovaj nacrt bude odobren, očekujem da će SAD potpuno prestati da finansiraju UN i njihove institucije, u skladu sa američkim zakonom", dodao je Erdan.

Palestina smatra da ima suverenitet nad teritorijom Palestine u granicama pre izbijanja Šestodnevnog rata 1967. godine, što uključuje Gazu, Zapadnu obalu i Istočni Jerusalim.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je u više navrata odbacio ideju o priznanju palestinske države i zapretio da će uvesti "potpunu bezbednosnu kontrolu Izraela nad čitavim područjem zapadno od Jordana", koji uključuje  sve tri oblasti.

Delovi Zapadne obale se već nalaze pod izraelskom vojnom i civilnom kontrolom, a Gazom upravlja Hamas koji smatra da je PA nelegitimna.

image