Svet

Zli pilići i dvorepi psi: Šest najčudnijih partija za koje je moguće glasati na evropskim izborima

Na izborima za Evropski parlament u 27 država članica takmičiće se nekoliko stotina partija, od kojih neke baš i nisu potpuno ozbiljne
Zli pilići i dvorepi psi: Šest najčudnijih partija za koje je moguće glasati na evropskim izborima© Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Izbori za Evropski parlament zakazano su za jun, a mnoge poznate stranke žestoko će se boriti za glasove građana iz 27 država koje čine Evropsku uniju.

Međutim, mnogi od njih se neće boriti tako teško, a postoji i mnoštvo opcija koje su specijalizovanije, ako ne i potpuno bizarne.

Ovo su, prema izboru "Euronjuza", šest najbizarnijih partija koje će se nadmetati za neko od 720 mesta u Evropskom parlamentu.

1. Partija za govornike esperanta

Na evropskim izborima u Francuskoj će se nadmetati Evropska demokratska esperanto partija, koja se zalaže da taj jezik – koji je veštački napravljen 1887. godine – postane jedan od zvaničnih jezika Unije.

"Evropska tela funkcionišu skoro isključivo na engleskom. Evropska populacija je odsečena od svojih lidera", navodi se u njihovim zvaničnim dokumentima.

Da li je nedostatak esperanta zaista razlog zašto se birači osećaju odsečeno od Brisela? U 2019. tako je mislilo 18.587 francuskih birača, odnosno 0,08 odsto izašlih na izbore za EP.

Ona je jedna od 28 partija koje su učestvovale na evropskim izborima u Francuskoj, ali nije osvojila nijedno poslaničko mesto, baš kao partije koje se zalažu za prava životinja i revolucionarni komunizam.

2. Partija milenijalaca

Partija milenijalaca nije ono što bi se pomislilo da jeste na prvi pogled. Naime, nije reč o partiji koja cilja glasače rođenje krajem prošlog milenijuma, već one koji žele da dočekaju početak sledećeg – odnosno 3000. godinu.

Reč je o samo jednoj od nekoliko ekscentričnih partija u Nemačkoj, u kojoj glasači mogu da izaberu i partije vegana, humanista i boraca za prava životinja.

Ili bi se mogli okupiti za partiju sa još specifičnijim ciljem – posvećenu biomedicinskim istraživanjima podmlađivanja, ili potpunom zaustavljanju procesa starenja.

Ta partija želi da uloži 40 milijardi evra evropskog novca godišnje kako bi pružio "neograničen zdrav život za sve", obećavajući Evropljanima da će moći da žive hiljadama godina.

3. Ne glasajte za nas

Građani koji ne žele da žive zauvek mogu da glasaju i za druge političke opcije. Ili ne moraju da glasaju – to im poručuje češka partija Ne glasajte za nas.

Na poslednjim izborima za EU 2019. zabeležena je rekordna izlaznost, koji se pripisuje porastu interesovanja među mlađim glasačima.

Međutim, skoro polovina biračkog tela odlučila je da ostane kod kuće, što ukazuje na manji entuzijazam o pitanjima EU u poređenju sa nacionalnim anketama.

Puni naziv češke partije usmerava korisnike na veb-lokaciju na kojoj se proglašavaju prednosti "anarhokapitalizma" – libertarijanske političke ideologije koja se zalaže za ukidanje državnih regulativa.

4. Glas za zlo pile

Švedska je jedna od zemalja sa najvećim brojem partija koje će se nadmetati na evropskim izborima. Među njima se nalazi i Partija zlog pileta.

"Zlo pile je u početku bila neka naša šala. Zaboravio sam tačno kako je počela, ali je uznapredovala", rekao je osnivač te partije Svante Strokirk.

Iako partija ima kakav-takav program, koji uključuje reformu zakona o autorskim pravima, Strokirk je izgleda želeo da testira koliko je lako registrovati se za izbore. Pokazalo se da to nije preterano teško.

"Ako ste neko ko želi da glasa za Partiju zlog pileta, mislim da ionako ne biste glasali, ili vas nije toliko briga za koga glasate", kazao je on.

Strokirk je rekao da nije siguran da li bi voleo da bude evroposlanik, ali da bi "to bilo kul". 

"Nisam gledao koliko koštaju nekretnine u Briselu", priznao je švedski šaljivdžija.

5. Mađarski dvorepi pas

Ponekad političke šale mogu da postanu smrtno ozbiljne. Primera radi, Pokret pet zvezdica, koji je osnovao satiričar Bepe Grilo, mogao bi da osvoji 16 od 76 italijanskih mesta u EP.

Partija dvorepog psa iz Mađarske, koja je pre dvadesetak godina pokrenuta u Segedinu kao parodija na tradicionalne političke partije, više nije toliko šaljiva.

Iako je partija i dalje šaljiva, njihova vodeća kandidatkinja Marijeta Le je za "Euronjuz" rekla da su oni "počeli da skreću pažnju na probleme u javnom životu i politici", od polomljenih trotoara do korupcije.

Ona veruje da njena partija može da osvoji makar jedno od 21 mađarskog mesta u EP, naglašavajući da bi se priključili evropskim Zelenima ako u tome uspeju.

6. Partija partija

Verovatno najpoznatija i najuspešnija humoristička partija dolazi iz Nemačke i nosi jednostavno ime – Partija (Die Partei).

Ovog juna, komičar i osnivač Martin Soneborn želi da osvoji treći mandat u Evropskom parlamentu – sa manifestom koji uključuje obećanje da će se obnoviti Berlinski zid i ograničiti cene piva i ćevapa.

Kako se navodi na sajtu Parlamenta, tokom svojih deset godina kao poslanik u Evropskom parlamentu, Soneborn nije napisao nijedan izveštaj – ključni alat koji zakonodavci koriste kako bi izmenili zakonodavstvo EU ili pozivali na političke promene.

Soneborn je za "Euronjuz" rekao da "podiže veo sa neprozirnih institucija EU" – i navodi intervencije o ozbiljnijim pitanjima, poput načina pregovaranja koja je Evropska komisija pregovarala o ugovorima o vakcini protiv kovida sa "Fajzerom" i problematičnim odnosima Unije sa Azerbejdžanom.

"Čini se da se milionima građana koji prate moje govore na internetu oni do sada sviđaju", rekao je Soneborn, dodajući da je "ključno je da ne biramo ponovo stranke koje su dovele Evropu u rat i krizu".

image