Svet

Pentagon i Mask rade zajedno na sprečavanju navodne ruske upotrebe "Starlinka"

Pomoćnik američkog ministra odbrane za svemirsku politiku Džon Plam tvrdi da će "Rusija nastaviti da pokušava da pronađe načine da iskoristi 'Starlink' i druge komercijalne komunikacione sisteme"
Pentagon i Mask rade zajedno na sprečavanju navodne ruske upotrebe "Starlinka"Getty © Mario Tama/Getty Images

Pentagon radi sa kompanijom "Spejsiks" Ilona Maska i ukrajinskim vlastima kako bi sprečio ruske snage da "neautorizovano" koriste "Starlink" internet terminale u zoni sukoba, rekao je pomoćnik američkog ministra odbrane za svemirsku politiku Džon Plam.

"U ovom trenutku se uspešno suprotstavljamo ruskoj upotrebi terminala, ali sam siguran da će Rusija nastaviti da pokušava da pronađe načine da iskoristi 'Starlink' i druge komercijalne komunikacione sisteme", tvrdi Plam.

On je odbio da kaže koje je tačno korake preduzeo Pentagon, ali je rekao da je uspeo da je uspešno postignut kompromis sa Maskom.

Prošlog meseca je anonimni izvor za "Blumberg" rekao da Pentagonov ugovor o razmeštanju "Starlink" terminala u Ukrajini ističe u maju, navodeći da je vrednost tog ugovora bila svega 23 miliona dolara. 

Mask je u više navrata izražavao nelagodu zbog toga što "Starlink" u Ukrajini koriste vlasti i vojska, tvrdeći prošlog septembra na Iksu da "'Starlink' treba da bude civilna mreža, a ne strana u borbi".

image