Svet

Šta dalje? Uskoro ističe Pentagonov ugovor o "Starlink" terminalima za Ukrajinu

Nejasno je da li će se ugovor o "komunikacionoj kičmi Ukrajine" biti produžen, kaže izvor za "Blumberg"
Šta dalje? Uskoro ističe Pentagonov ugovor o "Starlink" terminalima za UkrajinuGetty © Rafael Henrique/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Pentagonov ugovor o razmeštanju "Starlink" terminala u Ukrajini ističe sledećeg meseca, objavio je "Blumberg", pozivajući se na neimenovanog američkog zvaničnika.

Izvor navodi da ugovor o tehnologiji za koju mnogi tvrde da ima ključnu ulogu u okviru vojne pomoći koju Vašington pruža Kijevu vredi 23 miliona dolara. Ministarstvo odbrane SAD do sada je odbijalo da zvanično otkrije vrednost ugovora.

"Blumberg" tu sumu naziva "minijaturnom" u poređenju sa "stotinama miliona dolara" koje je Maskov "Spejsiks" dobio od SAD za lansiranje nekih od satelita koji igraju ulogu u američkoj nacionalnoj bezbednosti.

Mask je u više navrata izražavao nelagodu zbog upotrebe "Starlinka" u Ukrajini, gde ova satelitska mreža omogućava komunikaciju ukrajinskoj vojsci i vladi, objavivši prošlog septembra na Iksu da "'Starlink' treba da bude civilna mreža, a ne strana u borbi".

Maskov komentar usledio je ubrzo nakon što je milijarder otkrio da je osujetio napad na Krim, tako što je onemogućio kijevskim snagama da koriste "Starlink" za navođenje pomorskih dronova na ruske brodove.

Ovo priznanje izazvalo je negodovanje u Kijevu, a Mihail Podoljak, glavni savetnik predsednika Vladimira Zelenskog, optužio je Maska da "omogućava zlo".

Mask je na optužbe odgovorio rekavši da nema obavezu da se bori za Ukrajinu, kao i da ne želi da "Spejsiks" bude "eksplicitan saučesnik u eskalaciji sukoba".

Prethodno je Mask izjavio da, iako "Starlink" služi kao "komunikacijska kičma Ukrajine, posebno na prvim linijama fronta", njegova kompanija "neće omogućiti eskalaciju koja može dovesti do Trećeg svetskog rata". 

image