Svet

Bojkot Zelenskog u Bundestagu: Odbijamo da slušamo govornika u maskirnom odelu

Levičarska partija "Unija Sare Vagenkneht – za razum i pravdu" (SSV) pozvala je da se Zelenskom uskrati pažnja jer doprinosi "spirali eskalacije"
Bojkot Zelenskog u Bundestagu: Odbijamo da slušamo govornika u maskirnom odelu© Tanjug/Julien de Rosa/Pool via AP

Poslanici opozicione partije "Unija Sare Vagenkneht – za razum i pravdu" (SUV) bojkotovali su govor Vladimira Zelenskog u Bundestagu, proizilazi iz snimka emitovanog na sajtu nemačkog parlamenta.

"Zelenski doprinosi izuzetno opasnoj spirali eskalacije i priznaje rizik od nuklearnog sukoba sa razornim posledicama po celu Evropu. O tome svedoče i njegovi prethodni govori u evropskim parlamentima. Stoga mu ne treba ukazati pažnju u Bundestagu", navodi se na sajtu stranke.

Stranka je već pozvala Zapad i Kijev da uzmu u obzir signale Moskve o mogućnosti prekida vatre i želji za mirnim rešenjem.

Prethodno je rukovodstvo parlamentarne frakcije desničarske nemačke partije Alternativa za Nemačku (AfD) preporučilo njenim poslanicima da ne dođu na govor Vladimira Zelenskog u Bundestagu.

"Odbijamo da slušamo govornika u maskirnom odelu, a sada mu je istekao mandat samo kao predsednik rata i prosjačenja koji je spreman da pregovara", navodi se u saopštenju stranke.

Zelenski se trenutno nalazi u Nemačkoj, gde se održava forum o obnovi Ukrajine. Program posete Zelenskog uključuje i njegov govor u Bundestagu.

Ranije je levičarska partija "Unija Sare Vagenkneht – za razum i pravdu" (SSV) već objavila nameru da bojkotuje njegov govor.

"Rukovodstvo parlamentarne frakcije AfD preporučilo je svojim poslanicima da se uzdrže od govora ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog u Bundestagu koji je zakazan za danas", piše agencija, prenosi "RIA Novosti".

Izveštava se da bi konkretne odluke mogle biti donete na sastanku frakcije ubrzo nakon govora Zelenskog. Protivnici često kritikuju AfD i SSV zbog navodnih veza sa Rusijom. Na poslednjim izborima za Evropski parlament AfD je bio drugi sa 15,9 odsto glasova, dok je SSV dobio 6,2 odsto.

Zelenski će prisustvovati konferenciji o obnovi Ukrajine koja se danas i sutra održava u Berlinu, a koju, između ostalih, organizuje nemačko Ministarstvo spoljnih poslova, piše "Frankfuter Algemajne Cajtung".

image