Svet

Vrhovni sud Ukrajine: Simboli SS divizije "Galicija" nisu nacistički

Ukrajinski nacionalisti u saradnji sa obaveštajnim službama nacističke Nemačke, koji su se borili protiv SSSR-a, bili su uključeni u kaznene operacije i masakre protiv civilnog stanovništva
Vrhovni sud Ukrajine: Simboli SS divizije "Galicija" nisu nacističkiwww.globallookpress.com © Alexandr Gusev

Vrhovni sud Ukrajine nije video ništa nacističko u simbolima SS divizije "Galicija", izjavio je danas advokat Vjačeslav Jakubenko, koji brani interese Ukrajinskog instituta nacionalnog pamćenja, prenosi TASS.

"Vrhovni sud Ukrajine stavio je tačku na dugu sudsku epopeju započetu pre pet godina. Odluka Šestog upravnog apelacionog suda od 23. septembra 2020. godine, kojom je potvrđeno Ukrajinskom institutu nacionalnog sećanja pravo da tvrdi da simboli divizije Galicija 'ne pripadaju nacistima, odnosno da nisu zabranjeni u Ukrajini'", rekao je  Jakubenko.

Okružni upravni sud Kijeva proglasio je 27. maja 2020. nezakonitim zaključak Ukrajinskog instituta nacionalnog sećanja da simboli 14. grenadirske SS divizije "Galicija" nisu simboli nacističkog režima, čija je distribucija ili javna upotreba bila zabranjena u Ukrajini. Međutim, 23. septembra iste godine, Šesti apelacioni sud Kijeva je ukinuo prvostepenu odluku.

Ruski predsednik Vladimir Putin je u aprilu nazvao Ukrajince koji nose vojne uniforme sa prugama SS divizije "Galicija", "ološem", a takođe je rekao da "ljudi koji simpatišu naciste treba da shvate da je Ukrajina za Zapad sredstvo za postizanje njihovih ciljeva".

Ko su pripadnici divizije "Galicija"

Tokom Velikog otadžbinskog rata, militanti Organizacije ukrajinskih nacionalista u saradnji sa obaveštajnim službama nacističke Nemačke, borili su se protiv SSSR-a. SS divizija "Galicija" formirana je 28. aprila 1943. godine i trajala je do sledećeg leta, kada ju je Crvena armija porazila kod grada Brodija u okolini Lavova, čiji su borci bili uključeni u kaznene operacije i masakre.

Vojnici divizije počinili su ratne zločine protiv civilnog stanovništva, a posebno su učestvovali u uništavanju poljskog sela Guta Penjatskaja, gde je ubijeno više od 500 ljudi. Odlukom Nirnberškog suda "Galicija" je priznata kao zločinačka organizacija.

 

image