Ruski dom obeležava oslobođenje Beograda: Projekcija filma "Provereno, nema mina"

Ostvarenje Jurija Lisenka i Zdravka Velimirovića iz 1965. prikazuje udružene napore Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije i Crvene armije u čišćenju Beograda od zaostalih mina

Obeležavajući 79. godišnjicu oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, i sećajući se herojske borbe vojnika Crvene armije i Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije za slobodu i mirno nebo, Ruski dom organizuje projekciju istorijskog filma "Provereno, nema mina" 23. oktobra u 19 časova .

Brojna mesta u Beogradu čuvaju trag istorijskih događaja iz ratnog perioda, a deo te riznice je i Tašmajdanska pećina u kojoj je bio smešten bunker general-pukovnika "Luftvafea" Aleksandra fon Lera. 

Upravo taj podatak je inspirisao reditelje Jurija Lisenka i Zdravka Velimirovića za nastanak njihovog ostvarenja iz 1965. godine "Provereno, nema mina"

Film prikazuje zajedničke napore Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije i Crvene armije u čišćenju Beograda od zaostalih mina, a radnja se odigrava u Lerovom bunkeru.

Naime, prilikom povlačenja iz prestonice, nemačke trupe odlučuju da miniraju grad, te jugoslovenske i sovjetske jedinice "pročešljavaju" Beograd, ostavljajući natpis "Provereno, nema mina". U podzemnim tunelima junaci nailaze na nacističke diverzantske grupe. U žestokoj borbi i neljudskim uslovima, junaci filma ginu, ali spasavaju Beograd od potpunog uništenja.

Ruski dom poziva publiku da zaviri u Tašmajdansku pećinu 1944. godine i u njenim tunelima oseti tragične, ali herojske trenutke koje su proživljavali junaci filma.