Ekonomija

Finansijska zaraza se širi: Vrednost američkih banaka u slobodnom padu

Kolaps banke SVB, praćen propašću "Silvergejt" i "Signačer" banaka preti da u ekonomsku propast povuče i ostale američke finansijske institucije
Finansijska zaraza se širi: Vrednost američkih banaka u slobodnom padu© Tanjug/AP Photo/Michael Probst

Kolaps Banke Silicijumske doline (SVB) pokrenuo je domino efekat u ekonomskom sistemu SAD, pa su tako danas akcije Prve republičke banke potonule za rekordnih 67 odsto i došle na najnižu vrednost još od 2011. godine.

Isto tako "Vestern alijans bankorp" pao je za 78 odsto i dotakao najnižu cenu od 2012, dok je "Panvest bankorp" zabeležio pad od 48 odsto i srozao se najviše u svojoj istoriji.

Zaraza se proširila i na dvadesetu po veličini američku banku "Kej korp" čije su akcije prošle nedelje izgubile 40 odsto vrednosti.

"Blumberg" piše da je su akcije Prve republičke banke pale uprkos tome što je ova institucija povećala linkvidnost na 70 milijardi dolara uz pomoć Federalnih rezervi i "JP Morgana".

Pre kolapsa SVB-a, analitičari "Blumberg intelidžensa" smatrali su da ova posrnula banka potencijalno beleži bolji rast kredita i kvalitet imovine od konkurenata, jer se, kako su tvrdili, fokusira na bogate pojedince na urbanim tržištima i ima "konzervativnu kreditnu kulturu".

Zanimljivo je takođe da je kriza koja bi, kako stručnjaci predviđaju, mogla da bude repriza globalne ekonomske krize iz 2008.godine, krenula od bankaka za koje Amerikanci veruju da su najpouzdanije.

Naime, pre jedva mesec dana, "Forbs" je objavio listu najboljih američkih banaka, gde se SVB banka nalazila na 20. mestu.

A ako pobliže pogledamo taj spisak najbolje rangiranih banaka jasno je da je SVB u propast povukao i bolje i gore od sebe, jer pomenuti "Vestern alijans bankrop" bio je 13. najbolja finansijska institucija, dok je na primer, na 44. mestu bila Prva republička banka.

Američka finansijska epidemija, međutim, u međuvremenu se pretvorila u pandemiju na svetskim tržištima kapitala, pa su tako i deonice evropskih banaka oslabile iako su analitičari, uključujući "Dojče bank AG" i "Sitigrup In" uveravali da kriza SVB-a ima malo uticaja na izglede zajmodavaca u evropskom regionu koji su nedavno beležile ozbiljne profite.

Nakon vikenda punog previranja tokom koga su ministri i bankari tražili način da spreče kolaps filijale SVB-a u Velikoj Britaniji, na ostrvu je pala odluka da tamošnji ogranak kupi "HSBC Holdings Plc" - za samo jednu funtu.

U međuvremenu, podružnica SVB-a u Nemačkoj je zamrznuta i, kako "Blumberg" navodi, neće joj biti dozvoljeno da prodaje imovinu ili da plaća, jer tamošnji regulatori smatraju da postoji rizik da neće moći da ispuni svoje obaveze prema poveriocima.

U ponedeljak su, bez ikakvih dokaza o jasnoj povezanosti sa krizom SVB-a, oslabile i akcije "Kredit Svis grupe", a ovaj problematični švajcarski zajmodavac trenutno je usled složenog remonta i zbog zabrinutosti oko profitabilnosti već se bori da zadrži gotovinu svojih klijenata.

Pad ovih banaka usledio je inače usred pokušaja bankarskih regulatora tokom vikenda da obezbede depozite nakon propasti banke Silicijumske doline, kao i "Silvergejt" i "Signačer"  banaka.

image