Rusija

Zaharova za RT Balkan: Nadamo se da će nova Vlada Srbije nastaviti bogatu saradnju sa Moskvom

Rusija je spremna da jača strateško partnerstvo Moskve i Beograda kao i bogatu saradnju za dobrobit ruskog i srpskog naroda, poručuje portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zaharova za RT Balkan: Nadamo se da će nova Vlada Srbije nastaviti bogatu saradnju sa MoskvomGetty © SOPA Images / Contributor

Moskva se nada da će nova Vlada Srbije da nastavi razvoj veza sa Rusijom, kaže za RT Balkan portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova. 

Na pitanje naše redakcije kako komentariše to što su u novu Vladu Republike Srbije ušli i Aleksandar Vulin, potpredsednik vlade, i Nenad Popović, ministar bez portfelja, koji se pritom nalaze i na američkoj crnoj listi, Zaharova odgovara da se radi o unutrašnjoj politici Srbije.

Rusija je uvek isticala da je formiranje vlade bilo koje države unutrašnja stvar koju treba da procenjuje jedino narod te određene države, u ovom slučaju Srbije, objasnila je Zaharova.

"Nema sumnje da su kadrovska rešenja doneta na osnovu njihovog profesionalnog iskustva i kvalitetnog rada svakog od njih", dodala je ona.

Rusija ima šta da doda, ali u drugom kontekstu, navela je Zaharova.

"Rusija se nada da će novi kabinet ministara Srbije da nastavi onu politiku koja podrazumeva dalji razvoj veza Moskve i Beograda u kontekstu rusko-srpskog strateškog partnerstva, kao i jačanje bogate saradnje za dobrobit našeg naroda", rekla je Zaharova.

"Rusija je za to spremna. Znam da možda nisam morala da napominjem, ali sam za svaki slučaj, ipak, rekla. Za slučaj da neko možda sumnja. Ne sumnjajte, terajte sumnju od sebe",  poručila je Zaharova.

Aleksandra Vulina je, podsetimo, Kancelarija za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija (OFAC) sankcionisala u julu 2023. zbog poslova koji "olakšavaju ruske zlonamerne aktivnosti u Srbiji i regionu", dok se Nenad Popović na istoj listi našao krajem 2023. zbog toga što, kako su naveli, "održava bliske veze sa Kremljom i koristi svoju mrežu za korupcijske šeme da bi se lično obogatio".

image