Ekonomija

Keš se sliva u fondove američkog tržišta novca dok investitori strahuju od bankarskih previranja

Neto priliv od 120 milijardi dolara za nedelju dana je najveći od 2020. godine usred "mnogih nevolja" koje su snašle američki bankarski sektor
Keš se sliva u fondove američkog tržišta novca dok investitori strahuju od bankarskih previranjawww.globallookpress.com © Igor Golovniov/Keystone Press Agency

Investitori su prebacili gotovinu u fondove američkog tržišta novca tokom protekle sedmice zbog zabrinutosti oko sigurnosti nekih bankovnih depozita nakon kolapsa dva velika zajmodavca, prenosi "Fajnenšel tajms".

Fondovi su imali više od 120 milijardi dolara neto priliva u sedmici do srede, prema podacima Instituta za investicione kompanije (ICI), što je najveći neto nedeljni priliv od juna 2020. Većina njih se slila u "konzervativne" fondove tržišta novca podržane državnim hartijama od vrednosti, pokazali su podaci ICI.

Gotovina je prešla u fondove tržišta novca - vrstu zajedničkog fonda koji ulaže u gotovinu i sigurne hartije od vrednosti - tokom sedmice koju je obeležio kolaps "Silikon veli banke" (SVB) i "Signačur banke". U nedelju su se savezni regulatori uključili da zaštite sve štediše od gubitaka kod dva zajmodavca.

"Investitori su pohrlili u fondove tržišta novca američke vlade tokom prošle nedelje, očigledno tražeći alternativu nekim bankama", rekao je Šon Kolins, glavni ekonomista ICI-ja.

U utorak je zabeležen najveći priliv keša u fondove tržišta novca, pokazali su podaci "Goldman Saksa" i agencije EPFR.

Dok su kamatne stope na bankarske depozite porasle u nekim bankama, sada su dostupni znatno veći prinosi na sredstva sa niskim rizikom, kao što su fondovi tržišta novca, nakon što su Federalne rezerve podigle kamatne stope na najviši nivo u poslednjih 15 godina.

"Mnogi deponenti gledaju u te fondove tržišta novca i govore: 'hej, mogu da dobijem dodatnu kamatu i ne moram da brinem o bilo kakvom od ovih vrsta bankarskih rizika'", rekao je Pranaj Subedi, analitičar kreditnog istraživanja za "Ti Rou prajs".

Ovonedeljni skok je bio posebno primetan, s obzirom na to da je 15. mart dan kada mnoge američke korporacije plaćaju porez i obično povlače gotovinu sa tržišta novca.

"Bio je to dan poreza na dobit preduzeća i to obično dovodi do odliva, ali je to bio dan priliva", rekla je Debora Kaningem, glavni investicioni direktor globalnih tržišta likvidnosti u "Federejted hermisu".

Više od 250 milijardi dolara slilo se u fondove američkog tržišta novca od početka ove godine, što će dovesti do najvećeg kvartalnog priliva od drugog kvartala 2020, na početku pandemije koronavirusa, prema podacima EPFR-a.

image