Ekonomija

Cveta trgovina Rusije sa Bliskim istokom i severnom Afrikom: Promet od 95 milijardi dolara

Ruski ministar kaže da bi egzodus zapadnih kompanija mogao dodatno da podstakne ekonomsku saradnju Moskve sa regionom
Cveta trgovina Rusije sa Bliskim istokom i severnom Afrikom: Promet od 95 milijardi dolaraGetty © Mahmoud Khaled

Trgovinski promet između Rusije i zemalja Bliskog istoka i severne Afrike (MENA) stalno raste i sada je dostigao 95 milijardi dolara, rekao je ministar za ekonomski razvoj Maksim Rešetnjikov.

Govoreći na Godišnjem investicionom sastanku u Abu Dabiju ove nedelje, Rešetnjikov je naveo da je Rusija spremna da razvija partnerstva kako na bilateralnoj osnovi, tako i u okviru Organizacije islamske saradnje, napominjući da je za takvu saradnju već stvorena čvrsta baza.

"U proteklih pet godina, trgovina Rusije sa zemljama Bliskog istoka i Afrike porasla je za 83 odsto. Naši partneri shvataju da su slobodne niše na ruskom tržištu nove mogućnosti za njihovo poslovanje", istakao je ministar.

U martu je šef Odeljenja za ekonomsku saradnju u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije Dmitrij Biričevski rekao da se Moskva neće povući iz Svetske trgovinske organizacije (STO), uprkos pokušajima brojnih država da je istisnu. On je naglasio da su ključni partneri Rusije - Azija, Bliski istok, Afrika i Latinska Amerika.

Ekonomska saradnja sa tim regionima je u usponu u svetlu zapadnih sankcija Rusiji. Konkretno, Moskva prebacuje svoje zalihe energenata na ova tržišta.

Ruski zvaničnici su više puta izjavljivali da preduzeća iz "prijateljskih" država imaju velike izglede u zemlji i da bi mogla da popune prazninu koju su ostavile zapadne kompanije.

Rusija i njeni partneri postepeno se udaljavaju od američkog dolara i evra u bilateralnoj trgovini u korist sve veće upotrebe svojih nacionalnih valuta u obračunima.

image