Ekonomija

Pljušte rekordi: Izvoz nafte, gasa i uglja iz Rusije u Kinu veći nego ikada

Rusija postaje ključni snabdevač Kine neophodnim energentima
Pljušte rekordi: Izvoz nafte, gasa i uglja iz Rusije u Kinu veći nego ikadawww.globallookpress.com © Cfoto

Kineski uvoz ključnih energenata iz Rusije oborio je sve rekorde prošlog meseca, čime je naglašena sve veća ekonomska povezanost dve zemlje, piše "Blumberg".

Uvoz uglja iz Rusije skočio je na 10,6 miliona tona u junu, što je više od ukupnog uvoza iz Indonezije i Mongolije, koji su takođe značajni dobavljači tok resursa.

Uvoz nafte dostigao je 10,5 miliona tona u istom mesecu, što je 40 odsto više u odnosu na isti mesec prethodne godine.

Najveća azijska ekonomija postala je izuzetno važno tržište za ruske energente, nakon što je izvoz u zapadne zemlje značajno pao usled sankcija, piše "Blumberg".

Kada je reč o transportu uglja, Moskva je poslednjih meseci značajno povećala tranzit tog energenta transbajkalskom železnicom koja Rusiju povezuje sa kineskom granicom i gradom Manžuli u provinciji Unutrašnja Mongolija.

Pored toga, postoje planovi o izgradnji nove pruge do grada Mohe, u kineskoj provinciji Hejlungđang.

Izvoz ruskog gasa u Kinu obara nove rekorde

Isporuke tečnog prirodnog gasa (LNG) iz Rusije u Kinu u periodu od januara do juna povećane su za 66 odsto u odnosu na isti period prethodne godine i iznose 3,9 miliona tona, saopštila je Generalna uprava carina (GTU) Narodne Republike Kine, prenosi TASS.

U vrednosnom smislu, uvoz ovog energenta iz Ruske Federacije povećan je za 26 odsto i iznosi 2,7 dolara. Po obimu LNG-a koji je kupila Kina, Rusija je na trećem mestu.

Australija tradicionalno ostaje vodeći dobavljač LNG-a Kini u prvoj polovini 2023. godine - Pekingu su prodali 11 miliona tona za 7,1 milijardu dolara. Zatim sledi Katar sa osam miliona tona za 5,3 milijarde dolara. Posle Ruske Federacije dolazi Malezija - 3,6 miliona tona za 2,3 milijarde dolara.

Kako se navodi, u junu su isporuke LNG-a iz Rusije u Kinu smanjene za pet odsto u odnosu na maj i iznosile su 858.500 tona. U vrednosnom smislu, smanjeni su za devet odsto na 489,3 miliona dolara.

Prema podacima GTU, Kina je uvezla 6,5 miliona tona LNG-a iz Rusije 2022. godine, što je povećanje od oko 44 odsto u odnosu na 2021. godinu. Što se tiče troškova nabavke, oni su porasli 2,4 puta, premašivši 6,74 milijarde dolara.

Prethodno je potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak izjavio da će Rusija ove godine povećati izvoz prirodnog gasa u Kinu za skoro 50 odsto, u okviru intenziviranja energetske saradnje Moskve i Pekinga.

Moskva je prošle godine isporučila Kini 15 milijardi kubnih metara gasa, rekao je Novak u intervjuu za TV kanal "Rusija-1" i obećao da će ove godine povećati isporuke na 22 milijarde kubnih metara.

On je najavio i da će u naredne dve godine gasovod Snaga Sibira dostići pun kapacitet od 38 milijardi kubnih metara godišnje.

image