Ekonomija

Kilogram svinjskog mesa 1.000 dinara: Nije normalno da jedna svinja košta kao minimalna plata u Srbiji

Može se očekivati poskupljenje, ali će sve biti jasnije za mesec do dva kada epidemija dostigne vrhunac
Kilogram svinjskog mesa 1.000 dinara: Nije normalno da jedna svinja košta kao minimalna plata u SrbijiGetty © Sean Gallup

Potrošači bi mogli da prestanu sa kupovinom svinjskog mesa jer nije normalno da, dok ono pojeftinjuje u Evropi, kod nas kilogram košta hiljadu dinara.

Vlasnik industrije mesa Milenko Đurđević za "Politiku" ocenjuje da treba apelovati na proizvođače da spuste cene, jer su nerealni, kao i da se dozvoli veći uvoz svežeg svinjskog mesa kako bi se situacija u maloprodaji stabilizovala.

Razlog za skok cena je, kako tvrdi, to što tovljači koji još nisu imali problema sa afričkom kugom svinja koriste priliku da povećaju cene žive vage koja je trenutno u Mačvi 310 dinara. 

A sve to dok je na snazi pojeftinjenje žitarica, odnosno stočne hrane.

"Proizvođačka cena svinje je 180 dinara, a mi je plaćamo 250. Nije normalno da jedna svinja košta kao minimalna plata u Srbiji. Uvek su proizvođači tražili osam kilograma kukuruza za kilogram svinje. Smanjila se prodaja, jer ovakva cena mesa nije prihvatljiva", kaže on.

Skreće pažu i na neobičan slučaj da se zbog kuge zaustavila prodaja svinja iz Mačve, najvećeg proizvođača u odnosu na druge delove zemlje, a da proizvođači iz Bačke iskoriste priliku i podignu cene.

Nenad Budimirović, sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda PKS, takođe smatra da se može očekivati poskupljenje, ali da će sve biti jasnije za mesec do dva kada epidemija dostigne vrhunac.

"Klaničari kažu da će svinjetina poskupljivati nedeljno. Sa druge strane, cene ne mogu da idu visoko jer kupovna moć građana to ne može da prati", zaključuje on.

image
VV inauguration
banner