Ekonomija

Vanredna situacija zvana Ukrajina: Nemačka je odobrila budžet uz suspenziju granice duga

Nemačka vlada je suspenziju granice duga opravdala vanrednom situacijom - sukobom u Ukrajini
Vanredna situacija zvana Ukrajina: Nemačka je odobrila budžet uz suspenziju granice dugaGetty © Michele Tantussi / Stringer

Nemačka je u petak odobrila rebalans budžeta za 2023, uz suspenziju samonametnute granice zaduživanja, nakon što je prošlomesečna odluka ustavnog suda "razbucala" vladine planove potrošnje.

Budžet je usvojen sa 392 glasa za i 274 protiv u donjem domu parlamenta. Nakon toga, i gornji dom je bez primedbi doneo zakon o rebalansu budžeta, navodi Rojters.

Vlada je opravdala suspenziju ustavom utvrđene kočnice duga, koja ograničava neto zaduživanje na 0,35 odsto BDP-a, rekavši da je sukob u Ukrajini predstavljao vanrednu situaciju.

U proteklih nekoliko nedelja, vlada se trudila da pronađe način da se prilagodi sudskoj presudi kojom je blokiran transfer neiskorišćenih sredstava iz vremena pandemije u zelene investicije, što je napravilo rupu od 60 milijardi evra u državnim finansijama.

Savezna vlada svojim rebalansom premašuje dozvoljeno zaduživanje po osnovu duga za 44,8 milijardi evra, uz planirano novo zaduživanje od 70,6 milijardi evra. Od ove brojke, 43,2 milijarde evra je namenjeno za subvencionisanje cena energenata, a oko 1,6 milijardi evra će otići u fond za pomoć stradalima u poplavama 2021. godine.

image