Ekonomija

Talas otpuštanja se nadvija nad korporativnom Amerikom: Najavljeno ukidanje 82.307 radnih mesta

Ovo predstavlja drugi najveći talas rezanja poslova u januaru još od finansijske krize 2009. godine, navodi "Blumberg"
Talas otpuštanja se nadvija nad korporativnom Amerikom: Najavljeno ukidanje 82.307 radnih mestaGetty © Olly Curtis/Future via Getty Images

Neke od najvećih korporacija u SAD ubrzo će se upustiti u masovna otpuštanja, najavivši prošlog meseca da će 82.307 poslova biti ukinuto, piše "Blumberg".

To podrazumeva povećanje od 136 odsto u odnosu na decembar, ali i drugi najveći januarski talas rezanja poslova još od finansijske krize 2009. godine, navodi američki medij. 

Među razlozima za otpuštanje, koje je nastavljeno u februaru, navode se prekomerno zapošljavanje tokom pandemije, i smanjivanje angažmana u određenim oblastima kako bi se investiralo u druge, poput veštačke inteligencije.

Među kompanijama koje planiraju velika otpuštanja je i "Gugl" koji je najavio stotine otkaza u sektorima u okviru tima koji je radio na projektu digitalnog asistenta, ali i među hardverskim i inženjerskim timovima.

"Amazon" je takođe najavio stotine otkaza u svom odeljenju za zdravstvenu zaštitu, a "Blekrok" namerava da otpusti 600 zaposlenih, odnosno tri odsto svoje globalne radne snage usred, kako "Blumberg" navodi, "brzih promena u domenu upravljanja imovinom".

"Sisko sistems inkorporejted", najveći proizvođač mrežne opreme, planira da otpusti hiljade zaposlenih nakon što je usporavanje korporativne potrošnje na tehnologiju uništilo rast prodaje.

Direktor "Siti grup" Džejn Frejzer saopštila je da će ukinuti 20.000 radnih mesta u nameri da smanji birokratiju i poveća profitabilnost kompanije.

"Majkrosoft" će otpustiti 1.900 ljudi širom svojih odeljenja za video igre, uključujući "Aktivižen Blizard", kog je kupio za 69 milijardi dolara, a proizvođač sportske opreme "Najki" će smanjiti svoju globalnu radnu snagu za oko 2 odsto kako bi smanjio troškove usred prognozirane slabije prodaje i rastuće konkurencije.

image