Ekonomija

Mali: Od danas jedinstveno tržište rada Srbije, Albanije i Severne Makedonije

Reč je o veoma važnim protokolima u okviru inicijative Otvoreni Balkan, a zahvaljujući čijoj primeni će građani tri zemlje imati mogućnost ulaska na teritoriju bilo koje strane sa važećim ličnim dokumentom i moći da se zaposle bez izdavanja radnih dozvola, rekao je ministar finansija
Mali: Od danas jedinstveno tržište rada Srbije, Albanije i Severne Makedonije© FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je danas zvanično uspostavljeno jedinstveno tržište rada Srbije, Albanije i Severne Makedonije i najavio da će elektronske usluge za prijavu radnika na ovom tržištu građanima postati dostupne tokom sledeće nedelje, kao i da će portali e-uprave tri zemlje biti povezani.

On je ocenio da će uspostavljanje jedinstvenog tržišta rada doprineti daljem ekonomskom napretku i većim investicijama u naš region, kao i poboljšanju kvaliteta života građana zemalja potpisnica. Od njega će, dodao je Mali, korist imati kako građani, tako i privreda regiona u celini, jer se proširenjem tržišta rada otvaraju veće poslovne mogućnosti i za pojedince i za kompanije.

Prema njegovim rečima, ukidanjem suvišne papirologije i procedura, građani tri zemlje potpisnice će moći lakše da nalaze bolje zaposlenje i rade, a što će doprineti većoj cirkulaciji i povezivanju ljudi u regionu.

Mali je objasnio da je danas počela primena Protokola o povezivanju šeme elektronske identifikacije građana Zapadnog Balkana i Protokola o sprovođenju sporazuma o uslovima za slobodan pristup tržištu rada na Zapadnom Balkanu i podsetio da su ova dva protokola potpisana u januaru u Skoplju na Samitu lidera Zapadnog Balkana.

"Reč je o veoma važnim protokolima u okviru inicijative Otvoreni Balkan, a zahvaljujući čijoj primeni će građani Srbije, Albanije i Severne Makedonije imati mogućnost ulaska na teritoriju bilo koje strane sa važećim ličnim dokumentom o slobodnom kretanju i mogućnost zaposlenja u sve tri zemlje bez izdavanja radnih dozvola", objasnio je Mali.

Dodao je da će istovremeno privredni subjekti koji posluju u zemljama potpisnicama, lakše dolaziti do nedostajućih kadrova. Istakao je i da će jedinstveno tržište rada doprineti daljem rastu građevinske industrije, turističkog i ugostiteljskog sektora, sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija.

Kako je naveo, Vlada Srbije podržava i aktivnosti na stvaranju uslova za slobodnu trgovinu i pojačano investiciono ulaganje, a naša zemlja je poslednjih godina apsolutni lider u regionu Zapadnog Balkana i obara sve rekorde kada je reč o privlačenju stranih direktnih investicija.

"U 2023. godini smo privukli rekordnih 4,5 milijardi evra stranih direktnih investicija. Takođe, naša zemlja je prva po nivou stranih direktnih investicija na Zapadnom Balkanu i u periodu od tri godine imamo oko 60 odsto ukupnih investicija u taj region", naveo je Mali.

On je podsetio da je uspostavljanje jedinstvenog tržišta rada rezultat inicijative "Otvoreni Balkan", koju je pokrenuo predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

image