Ekonomija

Cene energenata i stanovanja podigle inflaciju u SAD na 3,5 odsto

Sve manje nade da će Federalne rezerve smanjiti kamatne stope u junu
Cene energenata i stanovanja podigle inflaciju u SAD na 3,5 odstoGetty © Javier Ghersi

Potrošačke cene u SAD porasle su više nego što se očekivalo u martu usled povećanja troškova energenata i stanovanja, skršivši nade mnogih da će Federalne rezerve početi da smanjuju kamatne stope u junu.

Inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama je u martu porasla sa februarskih 3,2 na 3,5 odsto, najvišu stopu od septembra 2023, saopštio je u sredu Biro za statistiku rada.

Troškovi benzina i stanovanja, koji uključuju zakupnine, "odgovorni" su za više od polovine povećanja takozvanog Indeksa potrošačkih cena (CPI). Na mesečnom nivou, cene su porasle za 0,4 odsto u odnosu na februar.

Cene energenata su u martu skočile za 2,1 odsto, hrana je poskupela za 2,2, a smeštaj za 5,7 odsto.

Godišnja stopa bazne inflacije u Sjedinjenim Američkim Državama za mart iznosi 3,8 odsto, što je isto kao u februaru.

Iako je godišnji rast potrošačkih cena opao sa maksimuma od 9,1 procenata u junu 2022. godine, dezinflatorni trend je usporen poslednjih meseci.

Predsednik Feda Džerom Pauel je više puta rekao da američka centralna banka ne žuri da počne da smanjuje troškove zaduživanja, a najnoviji podaci govore u prilog onim "opreznijim" koji se ne nadaju skorom smanjenju kamatnih stopa.

Egipatsko-američki ekonomista i biznismen Muhamed Ali El-Erian ocenio je da rast inflacije treći mesec zaredom predstavlja nastavak pritiska na potrošačke cene što, pak, najviše pogađa siromašne. El-Erian je upozorio i na "oštru reakciju tržišta".

image