Ekonomija

Šta je havala sistem finansijskih transakcija i zašto Putin priča o tome

Havala sistem se decenijama koristi u međunarodnim transakcijama, ali javnost ne zna za njega
Šta je havala sistem finansijskih transakcija i zašto Putin priča o tomewww.globallookpress.com © Iliya Pitalev/Kremlin Pool

Od početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini, sve češće i sve glasnije se pominje ideja stvaranja drugačijeg platnog sistema koji ne bi toliko zavisio od američkog dolara.

Evroazijska ekonomska komisija već uveliko radi na formiranju zajedničkog finansijskog tržišta i platnog sistema koji pretpostavlja ujedinjenje nacionalnih platnih sistema Kine, Indije, Brazila, odnosno valuta BRIKS-a, i zemalja članica Evroazijskog ekonomskog saveza, u koji ulaze Rusija, Belorusija, Kazahstan, Jermenija i Kirgizija.

Ruski predsednik Vladimir Putin je na konferenciji o veštačkoj inteligenciji "Putovanje u AI 2022" govorio o naprednim tehnologijama, mašinskom učenju, softverima i njihovoj upotrebi u finansijskim institucijama.

Kada je reč o društvenim i finansijskim institucijama, uključujući i one na globalnom nivou, očigledno je da ove institucije treba da odražavaju novu realnost multipolarnog sveta i da moraju da se zasnivaju na otvorenim i demokratskim principima koji isključuju diktate, zloupotrebe i monopol, rekao je Putin.

"Svi dobro znamo da su nagodbe jedan od mogućih metoda napada u sadašnjim okolnostima nelegalnih ograničenja. Naše finansijske institucije to znaju bolje od bilo koga drugog jer rade pod njima. Sadašnji sistem međunarodnih obračuna je skup, a njegov sistem korespondentnih računa i regulacije kontroliše mali klub država i finansijskih grupa. U stvari, oni se ponašaju kao gospodari univerzuma koji imaju monopol nad svime", rekao je on.

Moramo da kombinujemo najsavremenije tehnologije sa hiljadama godina iskustva čovečanstva, ocenio je ruski lider i kao primer naveo sistem doznaka "havala" koji se, kako je rekao, koristi u međunarodnim transakcijama godina i to "mnogo pre nego što se pojavio zapadni bankarski sistem".

"Šta je to u suštini? Pošiljalac daje novac brokeru u njegovoj ili njenoj zemlji prebivališta. Primalac dobija novac od brokera u svojoj zemlji. Brokeri sklapaju međusobna poravnanja na osnovu onoga što se moderno može opisati kao sistem kliringa", naveo je Putin.

Tehnologija digitalnih valuta i blokčejna, kako je rekao, može se koristiti za stvaranje novog sistema međunarodnih obračuna koji će biti mnogo praktičniji, apsolutno bezbedniji za svoje korisnike i, što je najvažnije, neće zavisiti od banaka ili mešanja trećih zemalja.

"Uveren sam da će se tako nešto sigurno stvoriti i razvijati, jer nikome se ne sviđa diktat monopolista koji šteti svim partijama, pa i samim monopolistima", poručio je ruski predsednik.

Zbog specijalne vojne operacije u Ukrajini Zapad je uveo sankcije Moskvi, uključujući i isključivanje Rusije iz međunarodnog sistema finansijske razmene SVIFT.

Na taj način, brojnim ruskim bankama je uskraćen pristup razmeni bankarskih poruka, što stvara poteškoće u plaćanju - kako za ruske banke tako i za međunarodne aktere koji, uprkos sankcijama, nastavljaju da kupuju gas, naftu, žito i druge proizvode.

image
VV inauguration
banner