Ekonomija

Cene kakaa luduju: Najveće promene u poslednjih više od 50 godina

Rast cene kakaa do nedavnog rekorda iznad 11.000 dolara po toni znači da trgovci moraju da izdvoje više novca da plate marže, koje funkcionišu kao polisa osiguranja za pokrivanje potencijalnih gubitaka
Cene kakaa luduju: Najveće promene u poslednjih više od 50 godinawww.globallookpress.com © IMAGO/Zoonar.com/jahidul islam

Cene kakaa su nastavljaju da raste u Njujorku i unele su najviše nestabilnosti kada su u pitanju cene ove sirovine u poslednjih pet decenija, zbog istorijske krize i povlačenja trgovaca. Ove godine su porasle za oko 160 odsto, jer zbog loše žetve u zapadnoj Africi svet očajnički traži kakao, piše "Blumberg".

Cena je u samo jednom danu, skočila za čak 4,5 odsto, što je ublažilo dvodnevni pad od skoro 9 odsto. To je doprinelo da je u poslednjih 60 dana, zabeležena najveća nestabilnost kada je u pitanju cena kakaa od 1977.

Rast cene kakaa do nedavnog rekorda iznad 11.000 dolara po toni znači da trgovci moraju da izdvoje više novca da plate marže, koje funkcionišu kao polisa osiguranja za pokrivanje potencijalnih gubitaka. Kada to ne mogu, prisiljeni su da prestanu da trguju. 

Još postoji velika neizvesnost oko globalnih zaliha. Ipak, pomeranje sa vremenskog fenomena El ninjo na La ninju će verovatno pomoći da se globalna proizvodnja oporavi sledeće sezone, a to je uticalo na cene početkom ove nedelje, navodi se u izveštaju "Hajtauer Riporta".

Trgovci će takođe pažljivo pratiti kratkoročne vremenske uslove i uslove useva u ključnom regionu Zapadne Afrike.

"Očekuje se da će padavine u oblastima rastinja u zapadnoj Africi ove nedelje biti od koristi za predstojeću proizvodnju u regionu. To je prva pozitivna vest za izglede za useve u dužem vremenskom periodu", smatraju analitičari. Očekuje se da će se žetva useva u ovom regionu povećati do sredine maja i da će dostići pun kapacitet do sredine juna.

image
VV inauguration
banner