Kultura

Violina od osmijuma: Stefan Milenković svirao na najvrednijem gudačkom instrumentu (FOTO, VIDEO)

Violina je ukrašena sa skoro 300 brilijantno rezanih dijamanata, rubina i safira, koji su položeni u osnovu instrumenta od 18-karatnog zlata
Violina od osmijuma: Stefan Milenković svirao na najvrednijem gudačkom instrumentu (FOTO, VIDEO)© Antonio Ahel / ATAImages

Srpski violinista Stefan Milenković održao je koncert na najvrednijem gudačkom instrumentu u svetu. U organizaciji fondacije "Novak Đoković", ekskluzivno predstavljanje "violine od osmijuma", najvrednije nove violine na svetu, održana je u zdanju "Geozavoda" u Beogradu.

Na koncertu su se mogli čuti "Recitativo i Skerco" Frica Krajslera i "Melodija" Petra Iljiča Čajkovskog. Izveden je Telemenov "Koncert u d-duru za četiri violine", uz violiniste Andrijanu Durmišević, Oliveru Mitrović, Lanu Zorjan i Sofiju Glavičić, dok su Vivaldijev "Koncert za četiri violine u b-molu" odsvirali Teofil Milenković, Olivera Mitrović, Lana Zorjan, Stefan Milenković i Sofija Glavičić.

Milenković je pre koncerta rekao novinarima da je uzbudljivo svirati na novoj violini, koja je "umetnički eksperiment koji objedinjuje nekoliko velikih, divnih i važnih zanata - graditeljstvo violina i juvelirstvo".

"Violina od osmijuma", sačinjena od retkog plemenitog metala kristalnog sjaja i kvaliteta, koji se tek od 2014. nalazi na svetskoj berzi plemenitih metala, smatra se najvrednijim gudačkim instrumentom konstruisanim u savremenom dobu, koga su Karl Grosšedl i Di Kurt Asam osmislili u Gracu 2020. godine. Njen tvorac je proslavljeni konstruktor dragocenih violina Edgar Rus, kome je pokojni Sultan od Omana, Kabus Bin Said poručio za izradu do sada jednu od najskupljih violina u istoriji.

Edgaru Rusu je trebalo 32 meseca da napravi violinu od osmijuma, dužine 67 centimetara, sačinjene od 541 umetka od osmijuma, ukrašene sa skoro 300 brilijantno rezanih dijamanata, rubina i safira - uz svaki od umetaka položenih u osnovu od 18-karatnog zlata.

Lice rezonantne kutije sačinjeno je od italijanske lešničke smrče iz Južnog Tirola, starosti 25-30 godina, dok su leđa, otvori, vrat i pužić sačinjeni od bosanskog javora starosti oko 20 godina. Tastijera, pražić i kordar napravljeni su od najkvalitetnijeg abonosa iz Kameruna, starog više od 30 godina, a lak je nanošen ručno u veoma tankim premazima, sačinjen od recepta koji kombinuje laneno ulje, ćilibar i oksid gvožđa.

"Razgovarao sam sa majstorom. Violina je građena po tradicionalnim principima, ali je uzimao u obzir kako će estetski da uradi elemente, a da ne kvari suštinu instrumenta. To je violina i treba da pravi zvuk, a ne da izgleda kao ukras. Mislim da je to uspeo veoma dobro da spoji", rekao je Milenković.

Violinista je otkrio i da je nova violina kao "kad sednete u nova kola, jer na nju čovek treba da se navikne", a sa instrumentom je to daleko kompleksnije.

Violina od osmijuma će biti prodata na aukciji posle turneje, a direktorka Fondacije Jelena Đoković je istakla da se Beograd nalazi među 17 gradova koje turneja obuhvata.

Istakavši da je Milenković veliki prijatelj fondacije, koji prenosi znanje i umeće na svoje studente, Jelena Đoković je dodala da umetnost čini čoveka bogatim, a njihova ideja je da ovakvim događajem sadržajno obogate srpsku kulturu.

Violina od osmijuma svečano je predstavljena u Lihtenštajnu marta ove godine, dok je povodom svetske premijere u Beču 30. marta priređen koncert violinistkinje Elene Denisove, a na spisku gradova u kojima će se čuti zvuk najvrednije violine na svetu su i Abu Dabi, Njujork, Melburn, Tokio, Berlin, Hong Kong i Ljubljana.

image