Kultura

Program beogradskog bioskopa DKC proglašen za najbolji u Evropi

Najstariji aktivni bioskop u Beogradu dobio je prestižnu nagradu za najbolji bioskopski program u konkurenciji od skoro 1.200 evropskih bioskopa
Program beogradskog bioskopa DKC proglašen za najbolji u Evropi© РТ Балкан

Mreža bioskopa "Europa sinemas", koja obuhvata 1.151 bioskop u 695 gradova Evrope, ove godine je bioskopski program Dvorane Kulturnog centra Beograda (DKC) proglasila najboljim u velikoj evropskoj konkurenciji.

U godini kada DKC obeležava 60 godina postojanja i kontinuiranog rada, najstariji aktivni bioskop u Beogradu dobio je prestižnu nagradu za najbolji bioskopski program u konkurenciji od skoro 1.200 evropskih bioskopa.

Nagrada će biti uručena u utorak, 12. decembra, neposredno pre bioskopske pretpremijere filma "Savršeni dani" Vima Vendersa.

Već gotovo trideset godina, mreža bioskopa "Europa sinemas" pruža podršku bioskopima koji veliki deo svojih projekcija posvećuju nenacionalnim evropskim filmovima, a Dvorana Kulturnog centra Beograda je deo ove mreže od 2006. godine.

"Ovu nagradu odlučili smo da dodelimo bioskopu DKC, jer je čak 81,3 odsto svog programa posvetio evropskom filmu, čime je postigao znatnu prednost u odnosu na ostale bioskope u mreži. Pored toga, njegov program usmeren je na raznolikost i drago nam je što beogradska publika ima priliku da vidi i brojna ostvarenja iz drugih delova sveta", istakao je koordinator mreže "Europa sinemas" za zemlje Balkana Menem Riša koji će doputovati u Beograd povodom dodele nagrade.

DKC ove godine proslavlja jubilarni 60 šezdeseti rođendan, koji je tokom oktobra obeležen Festivalom nesnimljenih filmova, inicijativom jednog od urednika filmskog programa DKC-a, reditelja Stefana Arsenijevića. Festivalom na kome su čitani nikada snimljeni scenariji Rajka Grlića, Gorana Markovića i Srđana Karanovića još jednom je potcrtan duh programa DKC-a, usmeren već decenijama ka novim, istraživačkim idejama o filmu i vidljivoj i nevidljivoj istoriji filmskog stvaralaštva.

image