Kultura

Otvoren Festival iranskog dokumentarnog filma

Direktor Kulturnog centra Irana Amir Purpezešk je izrazio zahvalnost prisutnima, kao i rukovodstvu KCB-a, što prate iranski film i kulturu
Otvoren Festival iranskog dokumentarnog filma© Pixabay

Drugi Festival iranskog dokumentarnog filma otvoren je večeras prikazivanjem ostvarenja "Mama Mahal" i "Maher" u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Pozdravljajući prisutne, ambasador Irana Rašid Hasanpur Baei je primetio da u Srbiji postoji interesovanje za iransku kulturu i zajedničku saradnju, dok je predstavnik KCB-a Ivan Aranđelović istakao da je njihov prostor uvek otvoren za iransku kulturu i film.

Direktor Kulturnog centra Irana Amir Purpezešk je izrazio zahvalnost prisutnima, kao i rukovodstvu KCB-a, što prate iranski film i kulturu.

Dugometražni "Mama Mahmal" reditelja Amira Huseina Halila Zadeha govori o starijoj ženi iz sela na planini Zagros, koja je
pre mnogo godina bila je prinuđena da proda očevu zemlju da bi spasla sina od streljanja.

Kratki film "Maher" Masuda Dehnavija govori o čoveku sa severa Irana koji kao povratnik pokušava pomoći žiteljima svog sela kog su 2019. godine pogodile poplave, a posle projekcije predviđen je razgovor sa rediteljem, kao i sa scenaristkinjom Sejede Hadis Mirfejzi.

Na programu festivala 8. decembra su filmovi "Dani otuđenosti" Abolfazla Tađika i "Marijan" Hameda Kolajeija, 9. decembra "Spori ritam" Mohsena Alidadija i "Zandoman" Mohameda Alija Rakšanija, a 10. decembra "Bledo crna" Mehgdija Mahana i "Tiha nevesta" Fatemeha Fazelija.

Ulaz na sve filmove je besplatan, a festival organizuje Kulturni centar ambasada Irana sa KCB-om i fondacijom Orimond.

image