Kultura

Violinistkinja Lana Zorjan iz Novog Sada najbolja mlada umetnica na svetu (VIDEO)

Mladoj muzičarki nagrada će biti uručena 12. aprila u Valensiji, gde će sa simfonijskim orkestrom izvesti Ravelovog "Cigana", ali će pre toga 20. februara nastupiti u novosadskoj Gradskoj kući
Violinistkinja Lana Zorjan iz Novog Sada najbolja mlada umetnica na svetu (VIDEO)© FOTO TANJUG/ Gordana Jović Atlagić/ bg

Šesnaestogodišnja violinistkinja Lana Zorjan prva je muzičarka iz Srbije koja je dobila priznanje Internešenel klasikal mjuzik avord (ICMA) – Otkriće godine 2024, poznatije kao Oskar u svetu klasične muzike.

Nagradu joj je dodelio žiri koji je činilo 19 muzičkih kritičara iz različitih država, a glasanje je bilo tajno.

Mlada muzičarka je studentkinja Akademije umetnosti u Novom Sadu, u klasi Stefana Milenkovića. Aktivna je 11 godina, dobila je više od 60 nagrada a do ostvarenih rezultata doveli su je trud, rad i talenat.

"Dnevno vežbam šest sati, nekad i više. Radim koliko smatram da je potrebno, koliko želim da pređem, koliko da vežbam. Kontinuitet i rad su najvažniji za sticanje tehnike. Recimo da je put ka uspehu kao jedna planina i ako idete gore, ona nikad neće biti skroz ravna, uvek će biti prepreka. Kad god gledate iz daljine, uvek idete ka gore i tako je i sa uspehom. Koliko radim, toliko će se ogledati u uspehu", rekla je Lana Zorjan.

Violinu je počela da svira sa četiri godine, a ta ljubav potiče iz porodice jer joj je otac operski pevač, a majka profesor violine.

"Sa 18 meseci sam prvi put slušala operu, a kod mame sam išla da slušam kako predaje. To mi je dalo inspiraciju, ali znam da sam imala veliku želju. Sećam se i koliko sam bila srećna kad sam dobila prvu violinu. Da se moji nisu odricali toliko stvari, pretpostavljam da ne bih ni svirala", rekla je Zorjanova.

Pomenuto muzičko priznanje dodeljuje se samo jednom mladom umetniku mlađem od 18 godina iz celog sveta, bez obzira na to koji instrument svira, a ovoga puta je konkurisalo 375 muzičara.

Lanu Zorjan je za nagradu nominovala Lihtenštajn akademija posebnih talenata, a priznanje će primiti 12. aprila u Valensiji, gde će sa simfonijskim orkestrom izvesti Ravelovog "Cigana". Koncert će prenositi "Dojče vele".

Očekuje je i poseta Italiji, ali pre svega koncert u Novom Sadu, u Gradskoj kući 20. februara.

image