Kultura

Knjiga "Slobodan Novaković – Ličnost kao metafora": Pravi TV vizionar i tvorac Hronike FEST-a

Zahvaljujući Novakoviću Beograd je na FEST-u davnih godina mogao da ugosti velika imena svetskog filma, kao što su Robert de Niro, Džek Nikolson i Frensis Ford Kopola, istakla je urednica Zabavnog programa RTS-a
Knjiga "Slobodan Novaković – Ličnost kao metafora": Pravi TV vizionar i tvorac Hronike FEST-a© FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ/ nr

Edicija "FEST-ovih 50", posle zapaženih knjiga o Emiru Kusturici, Goranu Paskaljeviću, Dinku Tucakoviću i Nebojši Đukeliću, postala je bogatija za naslov "Slobodan Novaković – Ličnost kao metafora" priređivača Marka Novakovića, sina pokojnog dramaturga i reditelja, čije je predstavljanje održano na 52. FEST-u.

Osnovna ideja knjige bile je da se u nju uvrste Novakovićevi tekstovi i tekstovi drugih o njemu, a zastupljeno je više oblasti u kojima je radio, kao što su film, satira, televizija i slikarstvo.

"On je fudbal posmatrao kao pozornicu i film koji ima priču sa neizvesnim krajem. Predstavili smo ga kao metaforu ličnosti, a naslov knjige dao je moj kum Srđan Vučinić. Moja majka Dragoslava čuvala je stotine Slobodanovih fotografija od čega smo napravili izbor za knjigu", rekao je Marko Novaković.

"Novaković je u jedno objedinio televiziju i film, bio je pravi TV vizionar, a Hronike FEST-a koje je on uveo predstavljaju genetski kod ovog festivala. Imao je veliko televizijsko znanje, novinarsku i kritičarsku radoznalost", ocenila je urednica Zabavnog programa RTS-a Sandra Perović, te dodala da je zahvaljujući Novakoviću Beograd na FEST-u davnih godina mogao da ugosti velika imena svetskog filma, kao što su Robert de Niro, Džek Nikolson i Frensis Ford Kopola.

Perovićeva je podsetila i da je Novaković zajedno sa Vojislavom Vojom Vučinićem osnovao Festival autorskog filma 1994. godine, u vreme teških sankcija.

"Bilo je to one godine kada nismo imali FEST, u najtežim vremenima, kad se festival osnovao u Dvorani Kulturnog centra Beograda. Bila je to oaza kulture i pokretne umetnosti. To je vreme koje se nikada više nije ponovilo. Taj period ću doživotno pamtiti, kada nas je Slobodan Novaković kao selektor filmova hranio kulturom u vreme dok nam je bilo najteže. Sedeli smo jedni drugima na glavi u prepunoj sali DKC-a samo da bismo gledali nove autorske filmove", istakla je Perovićeva.

Direktorka Biblioteke grada Beograda Jasmina Ninkov naglasila je da je "FEST-ovih 50" postala veoma važna edicija, koja pokušava da sačuva kulturu Srbije, u šta spada i Novakovićevo stvaralaštvo.

V. d. direktor Filmskog centra Srbije i idejni tvorac ove edicije Ivan Karl istakao je da je Novaković bio svestrana ličnost i da je RTS, film i fudbalski klub "Partizan" spajao na svoj, originalan način.

Slobodan Novaković (1939–2007) bio je svestrani umetnik – reditelj, scenarista, dramaturg, TV autor, voditelj, urednik, filmski, likovni kritičar i teoretičar. Od 1967. godine radio je u TV Beograd gde je ostao pune tri decenije. Bio je dramaturg popularnih serija "Muzikanti", "Kamiondžije", "Diplomci" i "Sivi dom", a režirao je i dokumentarni TV film "Derbi u Velikom selu" i igrani TV film "Vreme konja". Objavio je i nekoliko knjiga, među kojima su "Vreme otvaranja", "Film kao metafora" i "Kako braća Marks čitaju braću Grim".

image