Kultura

"Openhajmer" dobitnik nagrade Oskar za najbolji film

Film Kristofera Nolana nagrađen je u sedam kategorija i apsolutni je pobednik ceremonije u Dolbi teatru
"Openhajmer" dobitnik nagrade Oskar za najbolji film© Tanjug/AP Photo/Chris Pizzello

Ostvarenje "Openhajmer" u režiji Kristofera Nolana dobitnik je nagrade Oskar za najbolji film i apsolutni je pobednik ceremonije u Dolbi teatru.

"Openhajmer" je nagrađen Oskarima u 7 kategorija.

Irski glumac Kilian Marfi dobio je nagradu Oskar za najbolju mušku ulogu, dok je britanski reditelj Kristofer Nolan nagrađen je za režiju filma. "Openhajmer" je dobio Oskara i za najbolju originalnu muziku, kao i za montažu i najbolju fotografiju. 

Oskar za najbolju sporednu mušku ulogu otišao je u ruke Roberta Daunija Džuniora za ulogu u filmu "Openhajmer" u režiji Kristofera Nolana.

Najvrednije kinematografsko priznanje za najbolju žensku ulogu pripalo je američkoj glumici Emi Stoun za ulogu u filmu "Jadna stvorenja" u režiji Jorgosa Lantimosa.

Ovaj film nagrađen je Oskarom za najbolju šminku i frizuru, najbolju scenografiju, a priznanje Američke filmske akademije "Jadna stvorenja" dobila su i za najbolji kostim. 

Nagrada Oskar za najbolji zvuk pripala je filmu "Zona interesa" u režiji Džonatana Glejzera. Ovaj film nagrađen je Oskarom za najbolji strani film.

Film je priča o porodici koja živi u kući odmah do logora Aušvic - komandantu logora Rudolfu Hesu, njegovoj supruzi Hedvig i njihovo petoro dece. Procenjeno je da je u logoru ubijeno 1,1 miliona ljudi, od kojih milion Jevreja. Za to vreme, samo nekoliko metara dalje, njegova porodica je uživala u prostranoj kući, obilju hrane i održavanom vrtu, koji je od logora delio betonski zid.

Glejzer, koji je snimao film u blizini nekadašnjeg logora Aušvic, odlučio je da užas logora dočara zvukom u pozadini, pa je baš zato ostvarenje "Zona interesa" osim za najbolji strani film nagrađeno nagradom Oskar i za najbolji zvuk.

Na sinoćnoj ceremoniji nagrađena je i Bili Ajliš za najbolju originalnu pesmu u filmu "Barbi". Nagrada Oskar za najbolje specijalne efekte pripalo je ostvarenju "Godzila majnus one".

Oskarom za najbolji kratkometražni dokumentarni film nagrađeno je ostvarenje "Last riper šop", dok je za najbolji dugometražni film proglašeno ostvarenje "20 dana u Mariupolju" u režiji Mstislava Černova

To je prvi film iz Ukrajine koji je nagrađen Oskarom.

Oskara za najbolji kratkometražni film dobilo je ostvarenje "Rat je gotov! Inspirisano muzikom Džona&Joko", dok je za najbolji dugometražni animirani film proglašen "Dečak i čaplja" koji je beogradska publika imala prilike da vidi na 52. Festu.

Nagradom Oskar za najbolji originalni scenario nagrađen je film "Anatomija pada". Oskar je otišao u ruke Žestin Trije i Artura Hararija. Za najbolji adaptirani scenario nagrađen je Kord Džeferson koji je adaptirao scenario za film "Američka fikcija".

Nagrada Oskar za najbolju sporednu žensku ulogu otišla je u ruke Davajn Džoj Rendolf za ulogu u filmu "Bartonova akademija".

image