Magazin

"Rezervni princ" - najprodavanija knjiga iz oblasti publicistike u Velikoj Britaniji

U prvom danu prodato je 400.000 primeraka Harijeve knjige, u kojoj je, pored ostalih šokantnih izjava i tvrdnja da ga je princ Vilijam udario. Memoari, koji kritičarima liče na "najduži tekst ljutitog pijanice koji je ikada napisan", prepuni su skandaloznih izjava i ne prestaju da intrigiraju britansku i svetsku javnost.
"Rezervni princ" - najprodavanija knjiga iz oblasti publicistike u Velikoj BritanijiGetty © Adam Berry

"Jedine knjige koje su se brže prodavale u jednom danu bile su o drugom Hariju - Hariju Poteru. Apetit javnosti je ogroman. Znali smo da će ova knjiga imati dobru prodaju, ali ovo prelazi i najluđa očekivanja", rekao je Lari Finlej direktor "Transvorld pingvin Random haus" (Transworld Penguin Random House) izdavača memoara.

Kontroverzni memoari "Rezervni princ" prethodno su ispunili sve novinske stupce, još pre zvaničnog izlaska u prodaju, 10. januara. U pomenutim memoarima nalaze se navodi fizičkog napada princa Vilijama na Harija, kao i tvrdnje da je kralj Čarls stavio svoje interese ispred interesa dece. U svom najnovijem TV intervjuu u okviru promocije knjige, princ je uperio prst i u Kamilu, kraljicu suprugu, i naveo da je "žrtvovan na njenom ličnom PR oltaru".

"Rezervni princ" je prva knjiga princa Harija, a predstavlja samo deo medijskih projekata njega i njegove supruge Megan Markl. Oni daju pogled, iza scene, na britansku kraljevsku porodicu i nategnut odnos para sa kraljem Čarlsom Trećim i princom Vilijamom. Prošle nedelje su španski primerci knjige greškom prodati pre datuma izlaska, što je omogućilo štampi da ima uvid u neke od najintrigantnijih delova knjige. Neprekidno "curenje" detalja iz knjige, pokrenulo je pitanje - da li će knjiga sadržati bilo kakve nove informacije. Umesto da odvraća kupce, ogromni publicitet u medijima, koje je pratilo svako novo objavljivanje detalja, je pomoglo da se knjiga bolje prodaje. 

Postavlja se pitanje da li će "Rezervni princ" nastaviti da se odlično prodaje ili će interesovanje nestati kako se oluja u medijima smiruje. Šenon DeVito, direktorka u izdavačkoj kući "Barns i nobl", očekuje da će knjiga biti jedno od najprodavanijih izdanja 2023. godine. Ona smatra da je "stručnost i talenat" "goustvrajtera" knjige (pisac koji piše u ime nekoga drugog), J.R. Moehringer, pomogao da privlačnost knjige bude trajna. U priznanjima, Hari naziva Moehringera svojim "saradnikom i prijateljem, ispovednikom i ponekad sparing partnerom".

Kritika je podeljena, dok neki recenzenti hvale prozu, ali i postavljaju pitanje da li je Hari otišao predaleko u iznošenju sitnih pritužbi, dok su drugi britanski kritičari pisali o knjizi ne baš uvek u pozitivnom kontekstu. Kritičar koji je pisao za Bi-Bi-Si nazvao ju je "najčudnijom knjigom koju je ikada napisao kraljevski član" i rekao da ponekad zvuči kao "najduži tekst ljutitog pijanice koji je ikada napisan".

U nizu intervjua za promociju memoara, Harija su povremeno pitali zašto je, ako je toliko prezirao medijsku pažnju koja je izazvala takav haos u njegovom životu, javnosti ponudio sad još više informacija o svojoj porodici. Njegov odgovor je bio da je objavljivanjem memoara imalo za cilj da smiri pojedine glasine. Hari je "prodao" izdavačima "Rezervnog princa" za 20 miliona dolara, kako tvrde poznavaoci izdavačkih prilika, kao deo ugovora o više knjiga. Harijev detaljan izveštaj o beskrajnoj drami njegove porodice takođe je pokrenuo pitanja o tome šta ostaje (ako uopšte ima još nešto), od interesantnog materijala za sve buduće projekte koje bi on i njegova supruga Megan mogli da objave.

Više od 1,43 miliona primeraka u svim formatima (štampane, audio i e-knjige), prodato je u Sjedinjenim Državama, Kanadi i Britaniji, uključujući i pretprodaje, čineći memoare najprodavanijom dokumentarnom knjigom koju je ikada objavio "Transvorld pingvin Random haus". 

 

image