Magazin

Omiljena jela Merilin Monro, Odri Hepbern i Sofije Loren

Da li je tajna lepote Merilin Monro bila u sirovim jajima umućenim sa mlekom za doručak i da li je Sofija Loren mogla na vitkoj liniji zahvaliti niskokaloričnoj večeri sa patlidžanom?
Omiljena jela Merilin Monro, Odri Hepbern i Sofije Loren© Youtube / Golden Era Bookworm

Holivudske dive oduvek su važile za najlepše žene sveta, čiji su primer sledile mnoge pripadnice lepšeg pola, od ishrane i nege, preko treninga, pa sve to oblačenja, dive pedesetih godina prošlog veka postavile su neke "standarde". Danas donosimo tri zanimljiva predloga jednostavnih, a ukusnih obroka u kojima su uživale legendarne filmske ikone Merilin Monro, Odri Hepbern i Sofija Loren.

Doručak Merilin Monro

Ugodni jutarnji rituali pomažu nam da se rasanimo i započnemo dan na najbolji mogući način, ugađajući svim čulima, a ovu tradiciju poštovala je i čuvena Merilin. Za nju je doručak bio nezaobilazna jutarnja rutina. Odmah po ustajanju filmska diva bi na šporetu grejala šolju mleka, a u zagrejano mleko dodavala dva jajeta koja bi samo promešala i pila dok bira odevnu kombinaciju za taj dan. Iako možda zvuči pomalo čudno, sirova jaja zapravo se nalaze u osnovi mnogobrojnih mlečnih koktela, poput popularnog škotskog "Egnoga" (Eggnogg), koji uz dodatak šećera ukusom podsećaju na sladoled.

Moguće da je upravo po uzoru na takve koktele Merilin i pripremala svoje obroke, budući da brojna snimanja i putovanja sa jednog na drugi kraj zemlje, divi nisu ostavljala mnogo prostora da priprema doručak i u njemu uživa listajući časopise. Bez obzira na to, ona nije odustajala od ideje da ima hranljiv doručak - ovakav napitak sadrži čak 10 puta više proteina od uobičajenih pahuljica ili muslija na koji je većina navikla.

Ukoliko vam se pak predlog doručka holivudske zvezde čini nedovoljno primamljivim da biste ga probali, možete pokušati sa klasičnim receptom za bezalkoholni koktel "Egnog", za čiju pripremu vam treba:

  • 2 jaja
  • 150 mililitara toplog mleka
  • kafena kašičica šećera

Sve sastojke u blenderu umutite do potpunog sjedinjavanja i dobijanja kremaste strukture i uživajte u doručku kao što je to radila Merilin.

Ručak Odri Hepbern

Šarmantna Odri Hepbern obožavala je italijansku kuhinju i često su na njenoj trpezi mogle da se nađu špagete sa njenim omiljenim paradajz sosom, a činjenicu koliko ga je volela potvrdio je i njen sin koji je novinarima rekao da je Odri imala momente kada bi jela samo sos - kašikom, pravo iz šerpe.

Italijanska pasta sa paradajzom sjajna je ideja za jednostavan i ukusan ručak za čiju vam pripremu treba svega par sastojaka:

  • Pola glavice crnog luka
  • Jedan čen belog luka
  • 400 grama sitno seckanog paradajza
  • Pola pakovanja špageta
  • Sveži listovi bosiljka

Jedino je potrebno da skuvate špagete do stanja "aldente", u dubokom tiganju propržite crni i beli luk, začinite i dodate seckani paradajz. Bosiljak koristite za dekoraciju – da obrok bude ugođaj i za nepce i za oči.

Večera Sofije Loren

Holivudske zvezde gotovo uvek izgledaju fantastično, a poznato je i da svoju liniju održavaju vitkom i zategnutom zahvaljujući zdravoj i izbalansiranoj ishrani, a ne samo vežbama i tretmanima. Poslednji obrok tokom dana trebalo bi da bude manje kaloričan i lagan kako ne bi narušavao san, a ovog pravila pridržavala se i diva Sofija Loren, koja je za večeru preferirala da sprema patlidžan "Parmiđano".

Za večeru za dvoje potrebno je:

  • Pola kilograma patlidžana iseckanog na kolutove
  • Pola glavice crnog luka
  • Oko 350 mililitara paradajz paste
  • 60 grama rendanog parmezana
  • 100 grama mocarele
  • Usitnjen bosiljak
  • Malo soli i bibera po ukusu i malo maslinovog ulja

Čitava priprema zauzima desetak do petnaest minuta: posoljene kolutove potrebno je propržiti na malo maslinovog ulja, a zatim dodati paradajz pastu i dinstati 5 minuta. Poređajte u pleh sloj patlidžana, zatim paradajz pastu preko, mocarelu i parmezan na kraju, i ubacite u zagrejanu rernu pola sata. Kada izvadite iz rerne, dodajte bosiljak. "Et Voilà", kako kažu Francuzi!

image