Magazin

Zanimljivi običaji kraljevskog krunisanja - šta očekuje Čarlsa III

Od kraljevske zakletve, preko celivanja ruku monarhu, pa sve do krunisanja Kamile, Čarlsove supruge - prenosimo kakvi se zanimljivi rituali očekuju na ceremoniji krunisanja Čarlsa III i Kamile, koje će se održati 6. maja ove godine u Vestminsterskoj opatiji.
Zanimljivi običaji kraljevskog krunisanja - šta očekuje Čarlsa IIIGetty © WPA Pool

Za većinu stanovnika sveta, krunisanje Čarlsa III biće prvi put da prisustvuju drevnoj, raskošnoj, duboko religioznoj i tradicionalnoj ceremoniji, budući da se obred krunisanja njegove majke, pokojne kraljice Elizabete II, odigrao 2. juna davne 1953. godine.

Bakingemska palata je 4. aprila zvanično potvrdila da će se svečana ceremonija krunisanja Čarlsa III održati u subotu, 6. maja 2023. godine, kao i da će njegova supruga Kamila biti krunisana zajedno sa svojim mužem. Iako je palata saopštila da će ceremonija "odraziti ulogu monarha danas i da se raduje budućnosti", navedeno je i da će ona biti "ukorenjena u viševekovnoj tradiciji i spektakularnosti".

Krunisanje britanskog monarha sastoji se od šest glavnih faza: ispovesti, zakletve, miropomazanja i investiture, koja uključuje krunisanje, ustoličenje i omaž. Koji će to rituali obeležiti svečanu ceremoniju u Vestminsterskoj opatiji?

Ispovest

Ovaj obred svoje poreklo vodi od drevnih procedura Vitana, vrhovnog saveta Engleske u anglosaksonska vremena. Budući monarh stoji u takozvanom pozorištu - centralnom delu Vestminsterske opatije i okreće se u svim pravcima da bi se pokazao "narodu" - ka istoku, jugu, zapadu i severu.

Tada će kenterberijski nadbiskup proglasiti Čarlsa "nesumnjivim kraljem" i zamoliti sve prisutne i hor da pokažu svoje poštovanje i spremnost da mu služe izgovarajući "Bože čuvaj kralja Čarlsa", a kako služba nalaže, od njih se očekuje da to urade sa izrazitom "spremnošću i radošću".

Zakletva

Forma i formulacija zakletve menjali su se tokom vekova, a suština ovog rituala je da budući vladar obeća da će vladati po zakonu, milosrdno deliti pravdu, kao i da će podržati Anglikansku crkvu. Noseći u rukama Državni mač, Čarls će prići oltaru i izgovoriti: "Ono što sam ranije obećao ovde, ispuniću i održati. Bože pomozi mi", poljubiti Bibliju i potpisati zakletvu.

Miropomazanje

Miropomazanje svetim uljem bio je centralni čin verskog obreda dugi niz vekova, a kada jednom položi zakletvu, Čarls III postaje "miropomazan, blagoslovljen i posvećen" od strane kenterberijskog nadbiskupa. Ceremonija miropomazanja zasniva se u tome da monarh skida svoj ogrtač i seda na tron Edvarda - jednu od glavnih relikvija kraljevske porodice, koji je izrađen 1300. godine i koji se koristi prilikom krunisanja svih monarha još od 1626. godine.

Pod tronom će se nalaziti Kamen sudbine - drevni sveti simbol škotske monarhije, koji je svojevremeno zahvatio engleski kralj Edvard I. Danas, sveti kamen napušta Edinburški zamak samo za potrebe krunisanja.

Tokom miropomazanja nadbiskup koristi ampulu u obliku zlatnog orla sa uljem koje teče iz kljuna orla i pozlaćenu srebrnu kašiku za miropomazanje iz 12. veka, koja se smatra najstarijim blagom kraljevske porodice, a sam čin miropomazanja se izvodi u obliku krsta. Tokom obreda tradicionalno hor peva versku himnu "Sadok Sveštenik".

Krunisanje

Nakon miropomazanja, vladar oblači belu haljinu bez rukava, nazvanu "Colobium Sindonis", a zatim i mantiju od zlatnog brokata koja se naziva "Supertunica". Monarhu uručuju mač ukrašen draguljima, zlatne mamuze, koje se smatraju simbolom viteštva i armile - zlatne narukvice iskrenosti i mudrosti. Zatim se oblači kraljevska odeća od zlatne tkanine i vrši preuzimanje Imperatorske kugle, koronacionog prstena i žezla, nakon čega će, sedeći na prestolu kralja Edvarda, Čarlsa III nadbiskup krunisati krunom svetog Edvarda, a svi pristutni će uzviknuti: "Bože, čuvaj kralja!"

Ustoličenje

Pošto je dobio blagoslov, kralj će se popeti na svoj presto, na koji će biti "uzdignut od strane nadbiskupa i biskupa carstva".

Omaž

Nakon ustoličenja novog vladara, nadbiskup i prinčevi kraljevske krvi, među kojima će verovatno biti i novi princ od Velsa, princ Vilijam, u obavezi su da odaju počast novom monarhu - staviti ruke između kraljevih ruku i zakleti se na vernost, dodirujući kraljevsku krunu i celivajući  njegovu desnu ruku.

Krunisanje Kamile

Kamila Parker će takođe biti krunisana na sličnoj, ali jednostavnijoj ceremoniji koja prati obred odavanja počasti. Na krunisanju oca Elizabete II, Džordža VI, njegova supruga, Kraljica supruga Elizabeta, takođe je miropomazana i krunisana, pa se čekuje da će i Kamila imati istu čast kao i njena prethodnica, najdraža baka Čarlsa III.

image