Magazin

Krunisanje najdužeg prestolonaslednika, kralja Čarlsa Trećeg

Simbolična ceremonija koja je kombinacije verske službe i slavlja, obavlja se 6. maja u Vestminsterskoj opatiji. Čarls je 40. monarh krunisan u opatiji od 1066. godine.
Krunisanje najdužeg prestolonaslednika, kralja Čarlsa Trećeg© Танјуг/Vadim Ghirda (STF)

"Ceo život se pripremao za ovu ulogu", rekao je kraljevski komentator Kristofer Vorvik o današnjem krunisanju Čarlsa Trećeg, najdužeg prestolonaslednika u istoriji Velike Britanije, prenosi Tanjug. 

Ceremonija krunisanja po segmentima

Svečana ceremonija započeće u 10.20 ujutru po lokalnom vremenu (11.20 po srednjeevropskom) procesijom od Bakingamske palate preko Trafalgar skvera i pored Parlamenta sve do Vestminsterske opatije. Kraljevska kočija bi  trebalo da stigne oko 11 sati, preneo je Bi-Bi-Si. 

Pretpostavlja se da će kralj nositi vojnu uniformu, umesto tradicionalnih pantalona i svilenih čarapa koje su nosili kraljevi pre njega.

U povorci će učestvovati oko 200 pripadnika oružanih snaga, uključujući i konjicu, dok će još njih 1.000 biti raspoređeno duž rute puta.

Ceremonija u Vestminsterskoj opatiji biće isprekidana muzikom koju je odabrao kralj, sa 12 novonaručenih komada, uključujući jedan Endrjua Lojda Vebera i grčkom pravoslavnom muzikom u znak sećanja na kraljevog oca, princa Filipa.

Kraljev unuk, princ Džordž, stajaće sa strane zajedno sa Kamilinim unucima - Lolom, Elizom, Gasom, Luisom i Fredijem. Neki od njih će nositi regalije - simbole kraljevske porodice poput krune, kugle i skiptara, koji simboliziraju različite aspekte službe i odgovornosti monarha i koji će biti predati Čarlsu tokom ceremonije.

A Kamili će biti predati štap kraljice supruge sa golubom i skiptar kraljice supruge sa krstom. Tom prilikom će ona, prvi put biti pozvana da se zakune na vernost kralju.

Tradicionalno predstavljanje narodu 

Kralj Čarls Treći, biće predstavljen "narodu", što predstavlja tradiciju iz anglosaksonskih vremena, tako što će stojeći pored stolice za krunisanje stare 700 godina, da se okrene licem prema četiri strane opatije, nakon čega će biti proglašen "nesumnjivim kraljem". Prisutni će uzvikivati "Bože čuvaj kralja!" a trube će se oglasiti nakon svakog okretanja.

Kralj će polagati dve zakletve - na Jevanđelju i na deklaraciji čime će se obavezati da će ostati "verni protestant", nakon čega će biti pomazan. Čin pomazanja obavljaće se iza paravana, jer se smatra najsvetijim delom službe zbog čega kralj mora da bude sakriven od pogleda.

Na glavi kralja Čarlsa Trećeg biće kruna Svetog Edvarda, koju će nositi prvi i poslednji put u životu. Obučen u zlatni kaput - Supertuniku i biće mu predstavljeni vladarska kugla, krunski prsten, vladarsko skiptar sa krstom i vladarsko skiptar sa golubom.

Širom zemlje će se oglasiti zvona, na dva minuta, trube, a biće ispaljena 62 metka sa londonskog Tauera, ali i iz drugih gradova i brodova Kraljevske mornarice.

U završnom delu ceremonije, kralj će preuzeti tron, na koji ga mogu čak podići i nadbiskup, biskupi i drugi sveštenici kraljevstva koji će klečati pred novim kraljem i zakljinjati mu se na vernost ljubeći mu desnu ruku.

Princ Vilijam će biti jedini kraljevski vojvoda koji će kleknuti i odati počast kralju Čarlsu.

Kraljica supruga 

Nakon počasti, kraljica Kamila će biti pomazana i krunisana krunom kraljice Marije na jednostavnijoj ceremoniji - iako neće morati da polože zakletvu.

Posle toga, kralj i kraljica supruga će sići sa svojih prestolja i ući u kapelu Svetog Edvarda iza glavnog oltara gde će Čarls skinuti krunu Svetog Edvarda i staviti krunu Carske države pre nego što se pridruži procesiji iz opatije uz intoniranje nacionalne himne.

Povratak u palatu

Povratkom u Bakingemsku palatu biće drugim putem od rute kojom su došli, ovaj put putujući u 260 godina staroj Gold State kočiji koja se koristila u svakom krunisanju od Viljema Četrtog.

Princ od Velsa Vilijam će se zajedno sa suprugom Kejt Midlton i troje dece - prinčevima Džordžom, Luijem i princezom Šarlot pridružiti u kočiji iza kraljeve.

Pri dolasku u Bakingemsku palatu, monarh će pozdraviti publiku sa balkona, što je tradicija još od krunisanja Edvarda Sedmog 1902. godine. Još uvek nije objavljeno da li će mu se neko osim kraljice supruge pridružiti na balkonu. 

Svečanost bi trebalo da se završi oko 15 časova po lokalnom vremenu.

Zanimljivosti ovog krunisanja

  • Kralj će za razliku od svojih prethodnika nositi vojnu uniformu umesto svečane
  • Za dolazak u Vestminstersku opatiju koristiće novu, specijalno napravljenu metalnu kočiju
  • Žensko sveštenstvo će tokom ceremonije imati istaknutu ulogu, a verske vođe drugih vera aktivnu ulogu
  • Stolica za krunisanje, Stolica svetog Edvarda, je najstariji komad nameštaja u Velikoj Britaniji koji se još uvek koristi. Na njoj je krunisano do sada 26 monarha
  • Ulje za pomazanje proizvedeno je specijalno za krunisanje od maslina ubranih iz dva gaja na Maslinskoj gori u Jerusalimu i osveštano u Crkvi Groba Svetoga
  • Kruna Svetog Edvrda je dobila ime po mnogo ranijoj verziji napravljenoj za anglosaksonskog kralja i sveca, Edvarda Ispovednika, i za koju se kaže da je korištena na krunisanjima nakon 1220. godine, sve dok je Kromvel nije istopio. Napravljena je za kralja Čarlsa Drugog, koji je želeo krunu sličnu onoj koju je nosio Edvard, samo još veću

Najduži prestolonaslednik

Između ostalih detalja njegovog života, čini se da će Čarls ostati najviše upamćen kao najduži naslednik u britanskoj istoriji, budući da je proveo sedam decenija kao prvi u redu za presto. Rođen je 14. novembra 1948. godine u Bakingemskoj palati, a njegovo puno ime je Čarls Filip Artur Džordž. Budući kralj, našao se prvi u liniji za nasledstvo samo tri godine kasnije kada je umro kralj Džordž Šesti, a njegova majka Elizabeta Druga preuzela tron.

Čarls je prekinuo kraljevsku tradiciju kada je rešio da odmah nakon škole upiše fakultet umesto da ide u vojsku, a odlučio se za arheologiju i antropologiju na Kembridžu, pre nego što se kasnije preusmerio na istoriju. Kada je napunio 21 godinu dobio je titulu princ od Velsa, nakon čega je naučio da govori velški.

Nakon univerziteta, odlučio se da služi vojsku u mornarici, gde se kvalifikovao da vozi helikopter i time postao prvi član kraljevske porodice koji je završio kurs skakanja sa padobranom.

Takođe, budući vladar ume da svira nekoliko instrumenata, između ostalog klavir, trubu, violončelo.

Ljubavni život kralja Čarlsa Trećeg

Druga stvar po kojoj će Čarls, za sada ostati upamćen, je njegov buran ljubavni život. Kažu da je u mladosti povezivan sa brojnim ženama, kao i da je važio je za najpoželjnijeg neženju. U 21. godini prvi put sreće Kamilu Parker Bouls (tada Šand), međutim njihovu vezu prekinula je njegova odluka da uđe u Kraljevsku mornaricu i njena da se uda za majora Endrua Parkera Boulsa, Čarlsovog prijatelja.

Četiri godine kasnije, 1977. godine, sreće Dajanu Spenser, koja je tada imala samo 16 godina, a sa kojom se venčava u julu 1981. godine. Prenos venčanja kojem su se mnogi radovali, pratilo je 750 miliona ljudi širom sveta.

Par je 1982. godine dobio sina Vilijama, a 1984. godine Harija, a Čarls je bio prvi u kraljevskoj porodici koji je prisustvovao porođajima.

Čarls i Dajana, nikada prežaljena britanska "princeza srca", su se zvanično razveli 1996. godine, a ona je godinu dana kasnije poginula u saobraćajnoj nesreći zajedno sa svojim tadašnjim partnerom.

Nakon devet godina od tragične Dajanine pogibije, venčao se sa Kamilom.

image