Magazin

Veštačka inteligencija otkrije više slučajeva karcionoma od kliničara

Veštačka inteligencija prepolovi posao radiologa i otkrije više karcinoma nego kliničari, što, kako stručnjaci navode, podupire predviđanje da će takvi alati pomoći da se smanji pritisak na nacionalni zdravstveni sistem.
Veštačka inteligencija otkrije više slučajeva karcionoma od kliničara© freepik/freepik

Studija u kojoj je učestvovalo više od 80.000 žena u Švedskoj pokazala je da veštačka inteligencija koja radi zajedno sa kliničarima može bezbedno da se koristi za analizu mamografije u jednom od najvećih istraživanja do sada o njenoj upotrebi u otkrivanju raka, preneo je britanski "Tajms".

To je otkrilo potencijal veštačke inteligencije da skrining učini preciznijim i efikasnijim, iako su istraživači rekli da će morati da prate žene koje su bile uključene u istraživanje kako bi dokazali da su zdravstveni rezultati poboljšani.
Svake godine ima oko 56.800 novih slučajeva raka dojke u Britaniji, što ga čini najčešćom vrstom raka u toj zemlji. Od raka dojke godišnje premine 11.300 žena.

Ogroman napredak u lečenju znači da je šansa da preminu od ove bolesti pala za dve trećine od 1990-ih, pri čemu je 95 odsto žena kojima je rano dijagnostikovan rak dojke živelo još najmanje pet godina.
Deo poboljšanja šansi za preživljavanje rezultat je i proširenja programa nacionalnog zdravstvenog sistema za skrining dojki, koji uključuje sve žene starosti od 50 do 70 godina, a dva miliona žena godišnje obavi skrining dojki u okviru nacionalnog zdravstenog sistema.

Karcinom dojke kod žena najčešće maligno oboljenje

Prema procenama Međunarodne agencije za istraživanje raka (eng. International Agency for Research on Cancer - IARC), karcinom dojke kod žena predstavlja najčešće maligno oboljenje, ispred kolorektalnog karcinoma, karcinoma pluća i karcinoma grlića materice. Kada govorimo o vodećim uzrocima smrti od malignih bolesti kod žena, karcinom dojke se takođe nalazi na prvom mestu, ispred karcinoma pluća, karcinoma grlića materice i kolorektalnog karcinoma. Prema poslednjim dostupnim podacima Svetske zdravstvene organizacije, tokom 2020. godine u svetu je registrovano više od 2.260.000 novoobolelih dok od iste bolesti svake godine umre preko pola miliona njih.

U ovom pogledu, ni Srbija, nažalost, ne zaostaje za svetskim trendovima, pa je tako i u našoj zemlji rak dojke vodeći maligni tumor u oboljevanju i umiranju žena. Rak dojke predstavlja i jedan od vodećih uzroka prevremene smrti kod žena u Srbiji i meren godinama izgubljenog života, on je na trećem mestu kao uzrok smrti kod žena od 45. do 64. godine, posle cerebrovaskularnih bolesti i ishemijske bolesti srca.

image
Parada pobede u Moskvi uživo na RT Balkan
banner