Magazin

Veštačka inteligencija otkriva dijabetes - potrebno joj je svega 10 sekundi i jedan snimak glasa

Sa stopom preciznosti između 86 i 89 procenata, veštačka inteligencija sada može otkriti i postojanje dijabetesa tipa 2, a jedinstvena tehnologija vrši dijagnostikovanje isključivo putem glasa. Softveru je potrebno između šest i deset sekundi da izanalizira glas pacijenta i iz njega izoluje promene u tonalitetu glasa koje su karakteristične za dijabetično stanje.
Veštačka inteligencija otkriva dijabetes - potrebno joj je svega 10 sekundi i jedan snimak glasa© Canva / Devrimb

"Robo-doktori", kako se u IT sferi i medicini sve češće nazivaju ovakvi i slični softveri za dijagnostiku, uspeli su da postignu još jedan značajan uspeh, a zahvaljujući njima, za otkrivanje dijabetesa tipa 2 sada je potrebno između 6 i 10 sekundi.

Stopa preciznosti blizu 90 procenata

Studija koju je sprovela kompanija Klik Labs pokazala je da je uspešnost softvera za dijagnostikovanje dijabetesa tipa 2 samo putem slušanja glasa kod pacijenata, na zaista zavidnom nivou. Na osnovu predstavljenih podataka, softver je u 86 posto slučajeva kod muškaraca, i 89 posto slučajeva kod žena, otkrio postojanje oboljenja.

"Naše istraživanje pokazalo je značajne glasovne varijacije kod pacijenata sa dijabetesom tipa 2. Ovo otkriće moglo bi promeniti i kompletan tok otkrivanja ove bolesti u budućnosti", naveo je autor studije, Džejsi Kaufman.

Kako ističu naučnici, metode koje se u ovom trenutku koriste zahtevaju značajna finansijska sredstva, dok bi tehnologija bazirana na očitavanju tonaliteta glasa mogla biti veliki iskorak ka premošćavanju svih barijera u dijagnostici.

Veštačka inteligencija "čuje" ono što ljudsko uho ne može

Istraživanje je sprovedeno na 267 dobrovoljaca od kojih su neki imali dijabetes, a neki ne, a njihov zadatak bio je da u periodu od dve nedelje šest puta u toku dana snimaju glasovne zapise svojim pametnim telefonima. Nakon toga, naučnici su uz pomoć softvera sa veštačkom inteligencijom analizirali preko 18.000 snimaka iz kojih su izolovali 14 akustičnih parametara koje ljudsko uho ne može da percipira, a koji su se razlikovali među osobama sa i bez dijabetesa.

"Naše istraživanje naglašava ogroman potencijal glasovne tehnologije u identifikaciji dijabetesa tipa 2 i drugih zdravstvenih stanja", naveo je glavni istraživač Jan Fosat.

Naredni korak kompanije Klik Labs jeste da se sudija replicira, a njene mogućnosti za prepoznavanje razlika u tonalitetima prošire, kako bi se eventualno mogla dijagnostikovati i pred-dijabetična stanja, hipertenzija i druge bolesti savremenog doba.

image