Magazin

Pet razloga da ove zime bez griže savesti uživate u toploj čokoladi

Topla čokolada je većini nas prva asocijacija na zimski period i praznike koji su pred nama. Međutim, često se u našoj svesti o toploj čokoladi kreira pogrešna slika: da ona nije zdrava, da je puna šećera i da su neki drugi topli napici, poput čaja ili kuvanog vina, bolji izbor. Međutim, ukoliko je reč o pravoj toploj čokoladi, koja se pravi od kakao praha i bez dodatka šećera, dileme nema - ona je itekako zdrava i veoma poželjna u ishrani.
Pet razloga da ove zime bez griže savesti uživate u toploj čokoladi© Canva / bhofack2

Omiljeni napitak svih generacija je gotovo uvek prva asocijacija na hladno vreme i novogodišnje praznike. Međutim, često se postavlja pitanje - koliko je taj okrepljujući napitak zapravo zdrav? Odgovor se krije u sastavu čokoladnog napitka.

Ukoliko je on prirodan, bogat kakaom i sa što manje dodataka, poput veštačkih šećera i konzervansa, nema dileme - benefiti po zdravlje su mnogobrojni, dok brigu o tome da će se uživanje odraziti na liniju možemo ostaviti po strani.

Topla čokolada čuva srce

Prema istraživanju američkog nacionalnog centra biotehnologije, topla čokolada je odlična za održavanje dobrog zdravlja srca i čitavog kardio-vaskularnog sistema, kao i prevenciju mnogobrojnih srčanih oboljenja koja danas zauzimaju visoko mesto na lestvici zdravstvenih problema.

Prednosti tople čokolade kriju se u visokom procentu kakaa, koji pored bogatog ukusa sadrži i flavonoide i fitosterole, koji snižavaju nivo lošeg holesterola u krvi. Zahvaljujući tome, sprečava se i prevremeni razvoj srčanih oboljenja, kao i verovatnoća srčanog udara.

Raspoloženje je bolje nakon šoljice toplog napitka

Ameriška asocijacija psihologa je nakon opširnog istraživanja došla do veoma zanimljivog zaključka: topla čokolada reguliše česte promene raspoloženja i poboljšava pozitivan osećaj u nama. Većina blagodeti se mogu pripisati polifenolima, koji su zaduženi za osnaživanje i "buđenje" hormona sreće.

U današnje vreme, gde se gotovo svakodnevno susrećemo sa stresorima, kako na poslu, tako i u životu izvan njega, šolja tople čokolade je upravo ono što nam je potrebno da preguramo dan i izađemo na kraj sa svim obavezama i zaduženjima. Pa, čak je i sama rutina uživanja u okrepljujućem napitku nešto što podiže raspoloženje, naročito ukoliko se ušuškamo i pustimo omiljenu seriju ili film.

Mozak radi bolje uz toplu čokoladu

Naučnici su ustanovili da pored pozitivnog uticaja na rad kardio-vaskularnog sistema, topla čokolada veoma dobro deluje i na rad mozga. Osim što trenutno podiže raspoloženje, šolja vruće čokolade pospešuje i moždane funkcije, a mi postajemo produktivniji i efikasniji u radu.

Glavni "krvici" za bolji rad mozga su flavonoidi, koji ka mozgu šalju više kiseonika, čime se direktno podstiče njegov metabolizam. Posledično i neuroni počinju da se aktiviraju. Dakle, sledeći put pred zahtevan radni zadatak ilik težak test, obavezno popijte šolju tople čokolade, da "probudite" sivu masu.

Antioksidativno dejstvo tople čokolade

Osim što je preukusna i dobra za zdravlje vitalnih organa kao što su srce i mozak, topla čokolada je odlična i u borbi protiv prevremenog starenja, pa čak i razvoja malignih oboljenja. Ovakva dejstva se povezuju sa izuzetnim antioksidativnim svojstvima napitka.

Prema istraživanjima naučnika, antioksidativni uticaj na zdravlje čoveka leži u visokom sadržaju polifenola i procianidina, koji u kombinaciji sa ekstraktom kakaa imaju veoma potizivno dejstvo. Nivo ovih materija je u toploj čokoladi čak i viši nego u čajevima ili vinu, pa se otud ovaj napitak preporučuje čak i prilikom pada imuniteta.

Kako topla čokolada utiče na dijabetes

Paradoksalno, ali istinito: topla čokolada dokazano pozitivno utiče na prevenciju razvoja dijabetesa tipa 2. Ovakav zaključak je plod istraživanja međunarodnog naučnog tima koji je u periodu od 12 nedelja ispitivao uticaj kakao praha na zdravlje pacijenata sa dijabetesom. U studiji je učestvovalo 42 ispitanika podeljenih u dve grupe, od kojih e jedna dnevno uzimala po 2,5 grama kakao praha. Kod ove grupe su zabeleženi niži krvni pritisak i regulisana osetljivost na insulin.

Naravno, ovde je posebno važno da napitak ne sadrži šećer i druge njegove supstitute, već da bude baziran isključivo na kakau. Kao i u prethodnim primerima, i ovde ključnu ulogu u očuvanju zdravlja igraju polifenoli i flavonoidi, koji regulišu insulinski disbalans i nivo šećera u krvi dovode do normalnih vrednosti.

image