Magazin

Ovo su 3 najčešća razloga zbog kojih žene varaju

Razloga za neverstvo može biti beskonačno mnogo, a kao i u svemu ostalom, i ovde se oni razlikuju od osobe do osobe, odnosno od para do para. Ono se može desiti iz vedra neba ili iz "opravdanih razloga". Koja su to tri najčešća povoda za žensko neverstvo?
Ovo su 3 najčešća razloga zbog kojih žene varaju© Canva / Konstantin Postumitenko

Pre svega, važno je napomenuti da je neverstvo pojava koja se u današnje vreme ne može vezati za jedan pol, određeni uzrast ili socio-ekonomski faktor. Njemu mogu biti skloni i mlađi, i stariji, i muškarci, i žene, i naučnici, i fizeri.

Kao što postoji čitava lepeza onih koji varaju, tako postoji i širok spektar razloga zobg koji se neverstva dese, čak iako je ljubav u paru prisutna. Međutim, okidači za ovaj čin su kod muškaraca i žena nešto drugačiji. Zbog čega se žene najčešće odlučuju na prevaru?

Oseća da partneru nije prioritet

Ženama je veoma važno da svom partneru budu na prvom mestu, a kada taj osećaj izostane, one kao da izgube tlo pod nogama. Tada, u njihovim mislima počnu da se motaju raznorazni scenariji: "Ja njemu nisam važna", "On misli o svemu, samo ne o meni", "Možda on uopšte ni ne želi da se naša veza nastavi" i tako - unedogled.

Tada, žena, ranjiva i povređena, može upasti u zamku sopstvenih pretpostavki, i varnicu koja joj nedostaje u odnosu sa partnerom potražiti na nekom drugom mestu. Najčešće u zagrljaju drugog muškarca, koji će joj pokazati da mu je važna, da uživa u vremenu provedenom sa njom i sa kojim će se povezati. Ovo će probuditi i lučenje hormona sreće i polnog hormona estrogena, koji je tu da doprinese lepom osećaju.

Ima osećaj da partner ne uživa u njenom društvu

Svaki par nakon određenog vremena upadne u kolotečinu: posao, kućni poslovi, obaveze oko porodice, a zbog rutine varnice između dvoje ljudi polako počnu da se gase. U takvoj atmosferi, gde su oba partnera često umorna, svako traži vremena za sebe, i to je potpuno prirodno. Problem može nastati kada se muškarac i žena ne distanciraju previše, kako u emotivnom, tako i u seksualnom smislu.

Kada žena oseti da njen partner radije slobodno vreme provodi sam ili sa društvom, u njoj se javlja osećaj da nije dovoljno zabavna, zanimljiva, voljena, pa čak i privlačna. Upravo je to trenutak kada njene misli krenu da lutaju. Ranjiva i željna priznanja, žena se može prepustiti ljubavnom odnosu sa drugim muškarcem, sa kojim će nadomestiti ono što joj nedostaje u partnerskom odnosu, ali i podići nivo estrogena, hormona koji igra veoma važnu ulogu u smanjenju stresa i povećanju nivoa sreće.

Partner je ne poznaje dovoljno i ne trudi se da je upozna

Partnerski odnos je pre svega prijateljski odnos, a u osnovi svakog prijateljstva je upoznavanje. Šta ta osoba voli? U čemu uživa? Od čega strepi? Koje ciljeve ima? Sve ovo su stvari koje se trudimo da saznamo kada je reč o bliskoj osobi. Kada je u pitanju partnerski odnos, na ova pitanja možemo dodati i ona koja se tiču intimnijih tema, poput neistraženih emotivnih dubina, pa i neostvarenih seksualnih fantazija, na kraju krajeva. 

Ukoliko žena primeti da je njen muškarac sa vremenom postao nezainteresovan za upoznavanje njenog bića zarad dublje emotivne konekcije ili istraživanje njenog tela radi boljeg seksualnog života, u njoj se pali "lampica". I ona ne sluti na dobro. Tada žena, želeći da bude predmet nečijeg interesovanja, pažnje, istraživanja i žudeći za ostvarivanjem te konekcije koje joj u partnerskom odnosu manjka, može promeniti svoj fokus sa partnera ka novim poznanstvima, koja će učiniti da se ona oseća bolje, interesantnije, pa i poželjnije. I ovde u osnovi ovakve reakcije leži hormon estrogen, koji se luči kada se konekcija uspostavi.

image