Magazin

Prevremeni pubertet: Naučnici ustanovili zbog čega devojčice prerano polno sazrevaju

Pomeranje granica polnog sazrevanja već godinama intrigira naučnike i lekare, koji i pored brojnih istraživanja nisu mogli da odgonetnu šta se to promenilo, pa devojčice u pubertet ulaze već sa 9 godina. Sada su oni došli do novog saznanja, da štetne čestice mikro i nanoplastike, kao i bisfenol A i ftalati, u tome igraju ključnu ulogu.
Prevremeni pubertet: Naučnici ustanovili zbog čega devojčice prerano polno sazrevaju© Canva / Stevica Mrdja / EyeEm

O štetnom uticaju mikro i nanoplastike naučnici ne prestaju da govore. Sada su naučnici ustanovili da ove čestice, koje se između ostalog nalaze i u flaširanoj vodi za koju se mislilo da je čistija i zdravija od "česmovače", utiču i na prerano polno sazrevanje devojčica.

Zbog čega nastaje prevremeni pubertet kod devojčica

Naučnici i lekari dugo nisu mogli da odgonetnu koji je razlog za prevremeno polno sazrevanje devojčica. Danas one prvu menstruaciju dobijaju prosečno sa 9,5 godina, dok je, poređenja radi, pre samo nekoliko godina, menstrualni ciklus počinjao sa navršenih 10,5 godina. Devojke rođene 90-ih godina su, prosečno, u pubertet ulazile sa navršenih 12 godina.

Sada istraživanja sve više ukazuju na to da je glavni krivac za ovakvo "pomeranje" ciklusa upravo bisfenol A, koji aktivira receptore za estrogen u ženskom telu. On se za vreme trudnoće kroz placentu infiltrira u plod i narušava njegov pravilan razvoj. Osim toga, postoji sumnja da ovo jedinjenje utiče i na razvoj sindroma deficita pažnje i hiperaktivnosti.

Bisfenol A je toksičan i utiče na razvoj maligniteta

U sastav plastike koja se koristi za proizvodnju flaširane vode i drugih napitaka ulazi čak 148 potencijalno opasnih po zdravlje čoveka jedinjenja. Među naročito toksičnim nalaze se bisfenol A (koji povećava čvrstinu plastike), kao i ftalati. Ova jedinjenja su se pokazala kao posebno štetna po rad endokrinog sistema.

Kada su odrasle osobe u pitanju, uticaj bisfenola A takođe nije zanemarljiv. Kod odraslih osoba ovo opasno jedinjenje može izazvati niz hormonalno zavisnih maligniteta, poput raka mlečnih žlezda kod žena ili raka prostate kod pripadnika jačeg pola.

Kako mikro i nanoplastika dospeva u organizam ljudi

Mikro i nanoplastika svakodnevno dospeva u naš organizam na najrazličitije načine, a ponajviše putem hrane, pića i vazduha. Čestice plastike do sada su pronađene u soli, šećeru, medu, flaširanoj i vodi sa česme. Velika količina ovih čestica nalazi se i u ribi i morskim plodovima.

Takođe, mikro i nanoplastika u organizam može da dospe i putem kože, ukoliko je ima u tečnom sapunu, šamponima ili kozmetici. Različite vrste plastike koriste se i za proizvodnju karmina, sjajeva za usne, šljokica i drugih proizvoda za ulepšavanje.

image