Magazin

Ruski knez Dmitrij Romanov: Ljubavnik Koko Šanel bez koga čuveni parfem No.5 ne bi ni postojao

Kažu da nema ništa inspirativnije od prave ljubavi, a emotivni odnos jedne od najpopularnijih kreatorki sveta, Koko Šanel, i ruskog kneza Dmitrija Romanova, to i potvrđuje. Priča o njihovoj ljubavi nedavno je proslavila svoj stoti rođendan, kao i čuveni parfem "Šanel No.5" koji ne bi ni postojao da nije Dmitrija Romanova.
Ruski knez Dmitrij Romanov: Ljubavnik Koko Šanel bez koga čuveni parfem No.5 ne bi ni postojao© Youtube / Est-Ouest Contacts

Legendarna kraljica francuske modne scene i osnivač jedne od najluksuznijih modnih kuća na svetu, Garbijel (Koko) Šanel se nikada nije udavala, ali li su njeno srce osvajali brojni muškarci. Među njima je bio i ruski knez Dmitrij Romanov, blizak rođak ruskog imperatora Nikolaja II.

Susret sa knezom Romanovim je Koko Šanel "izvukao" iz depresije

Koko Šanel i Dmitrij Romanov upoznali su se 1920. godine u Biaricu. U tom periodu ona je bila već veoma poznata u svetu mode, sa pozamašnim kapitalom i mnoštvom ambicija. Međutim, idiličnu sliku kvarila su tragična dešavanja na ljubavnom planu: muškarac koga je volela više od svega, Artur Kejpel, se oženio drugom ženom, a godinu dana kasnije izgubio život u avionskoj nesreći. Rastrzana saznanjem da je zauvek izgubila ljubav svog života, Koko je upala u stanje ozbiljne depresije. 

Susret sa knezom Romanovim joj je pomogao da preživi tragediju koja ju je zadesila. Iz čvrstog prijateljstva je njihov odnos, i pored razlike u godinama, veoma brzo prerastao u još čvršću romansu, koja je kreatorki poslužila kao inspiracija za stvaranje. Koko je, poneta na krilima ljubavi, počela da kreira jedinstvene modne komade, a najveću pomoć imala je od Marije, sestre Dmitrija, koju je zaposlila kao rukovodioca krojačkog pogona.

Njene kreacije u ruskom stilu su veoma dobro prihvaćene od strane modnih znalaca i ljubitelja elegancije tog vremena, a kako je i sama Koko volela da istakne, Ruskinje su jednim delom zaslužne za uspeh. Bez njihove gracioznosti i urođene lepote, put ka samom vrhu modnog sveta bio bi, verovatno, mnogo teži čak i talentovanoj Koko Šanel.

Knez Dmitrij Romanov je pomogao Koko Šanel da ispuni svoj životni san

Još po završetku Prvog svetskog rata Koko Šanel je došla na ideju da kreira parfem, ali je uvek nešto bilo preče. Svoj san ona je podelila sa ljubavnikom, ruskim knezom Dmitrijem, koji je odmah organizovao put u Gras - poznato mesto na jugu Francuske gde su najbolje parfemdžije uzgajale bilje i cveće za nove arome.

Tu je Dmitrij upoznaje sa jednim od bivših distributera ruskog carskog dvora, parfemdžijom Ernestom Boom. Legenda kaže da su već u prvim trenucima njih dvoje "kliknuli", nakon čega je Bo krenuo da pravi "miris koji miriše na Ženu", po specijalnom zahtevu Koko Šanel.

Od 10 parfema samo je jedan bio onaj pravi

Nakon nekoliko meseci, Bo se javio Dmitriju i Koko sa sjajnim vestima: kreirano je 10 mirisa koji su obeleženi brojevima od 1 do 5 i od 20 do 24. Na njima je samo da odaberu koji parfem najviše odgovara zamisli kreatorke. Pomno istražujući mirisne note, istorijska odluka je doneta.

Izbor je pao na bočicu sa rednim brojem 5, po kojoj je parfem kasnije i nazvan "Šanel No. 5". Uspeh nove mirisne note nadmašio je očekivanja svih - i Koko, i Dmitrija, i parfemdžije, Ernesta Boa. Danas je ovaj parfem toliko prepoznatljiv da je gotovo nemoguće ne propoznati ga na nekome.

O neverovatnoj moći kultnog parfema kuće Šanel govori i činjenica da je Merilin Monro obožavala ovaj miris. Kada bi je novinari upitali šta nosi dok spava, ona bi uvek govorila: "Samo dve kapi Šanel No. 5." Ovaj odgovor oduvek je intrigirao javnost, a da nije bilo kneza Dmitrija Romanova, ona bi morala da potraži nešto drugo u čemu bi spavala.

image