Magazin

Ishrana bez ugljenih hidrata vam neće pomoći da izgradite mišiće

Iako se ishrana bazirana na unosu proteina i smanjenju unosa ugljenih hidrata smatra "zlatnim standardom" kada je reč o procesu izgradnje mišićne mase, ovo pravilo nije nužno efikasno. Zbog čega je to tako, objasnio je šampion u bodibildingu, Mark Tejlor.
Ishrana bez ugljenih hidrata vam neće pomoći da izgradite mišiće© Canva / tbralnina

Oni koji rekreativno treniraju, trudeći se da svoje telo dovedu do željenog izgleda, a mišiće do idealne forme, često ishranu baziraju pretežno na proteinima, budući da su oni ti koji su odgovorni za izgradnju mišićne mase. Međutim, ono što često rekreativci zanemare (ili namerno eliminišu iz ishrane) jesu ugljeni hirdati, pod izgovorom da ovi makronutrijenti dovode do gojenja, što je suprotno ciljevima. 

Međutim, profesionalni bodibilderi uvek naglašavaju da je ključ uspeha kada je izgradnja mišića u pitanju upravo ishrana koja je bogata ugljenim hidratima. U svom intervjuu za Bi-Bi-Si Mark Tejlor, veteran u bodibildingu i nosilac titule Mister Junivers, objasnio je koje su prednosti ovakve ishrane i zbog čega su ugljeni hidrati zapravo i poželjni u ishrani.

Od čega zavisi proces izgradnje mišićne mase

Postizanje tonusa mišića i njihovog volumena svakako zavisi od treninga. Oni rastu i razvijaju se usled povećanja težina sa kojima se radi ili broja ponavljanja u setovima ili serijama. Ukoliko je trening dovoljno jak, odnosno zahtevan, mišićna adaptacija tokom perioda oporavka, to jest u danima između treninga, dovodi do postepenih rezultata.

Mišići se formiraju kao posledica balansa dveju faza: mišićne sinteze proteina, tokom koje se tkivo obnavlja, i mišićne razgradnje proteina, u kojoj se tkivo takoreći cepa. Budući da su oba procesa neizbežna, progres u rastu mišića zavisi samo od toga koliko su oni u međusobnoj ravnoteži.

Na koji način ishrana utiče na izgradnju mišića

Prilagođena ishrana je tu da ova dva procesa podrži. Proteini su vrlo važni u procesu sinteze, budući da sadrže amino kiseline poput leucina, koje su poput gradivnog tkiva za mišiće. Ali je još važniji unos neopodnog broja kalorija kako bi efekat treninga bio na nivou očekivanja.

Ovo se može postići uz pomoć ugljenih hidrata, koji su "jači", a ujedno, zahvaljujući lučenju insulina u telu nakon obroka, uključeni u drugi proces - razgradnju proteina. Drugim rečima, u deficitu ugljenih hidrata nastaje disbalans u procesima, a samim tim i stagnacija u postizanju rezultata.

Kako odabrati ugljene hidrate

Izbor hidrata može zavisiti od osobe do osobe, budući da se najbolji osećaj i rezultati mou očekivati samo onda kada se ishrani pristupa intuitivno i u skladu sa ličnim potrebama. Kako navodi Tejlor, u njegovom slučaju to su krompir i kaše, namirnice koje su hipoglikemijske i koje sporije oslobađaju šećere u organizam.

Međutim, to ne znači da je to idealan izbor i za ostale vežbače, bilo da su oni rekreativci ili profesionalci. Testenine ili granola u kombinaciji sa hipoglikemijskim namirnicama takođe mogu dati odlične rezultate i olakšati oporavak, ali je to stvar ličnog izbora.

image