Magazin

Greške zbog kojih roditelji najviše žale

Svi roditelji žele da njihova deca imaju najbolji mogući život - mnogi od njih rade kako bi im sve priuštili, drugi se vode strogim metodama jer žele da im mališani budu disciplinovani i usmereni ka cilju. Različite su metode vaspitanja, ali postoji jedna stvar koja je zajednička svim mama i tatama - kada pogledaju unazad, svi žale što su pravili neke greške u prošlosti.
Greške zbog kojih roditelji najviše žale© Gustavo Fring/pexels

Prve godine dečijeg života su magično vreme u kojem treba uživati, jer postoji mogućnost da ćemo u budućnosti žaliti zbog izgubljenih prilika. Kada dete poraste i napusti porodično gnezdo, mnoge mame i tata će reći da se ne može vratiti vreme i da je važno da sa decom budemo bliski u svakom pogledu. U nastavku pročitajte šta je ono što roditelji sebi "zameraju" u pogledu gajenja i vaspitanja mališana.

Nisu bili posvećeni u komunikaciji sa svojim detetom

Dete brzo odraste i zaista je potreban stalni kontakt sa odraslima. Ali istina je da je ova komunikacija potrebna i roditeljima. U redu je da mama ili tata rade nešto dok se dete igra, ali ovo ne bi trebalo da bude praksa. Ako to pretvorimo u naviku, u nekom trenutku primetićemo da je dete već odraslo i da živi sopstvenim životom, piše Brajt Sajd.

Nisu često grlili svoju decu

Naučnici su brojnim studijama dokazali značaj zagrljaja za zdravlje. Postoji mnogo očiglednih prednosti, ali verovatno ćemo se svi složiti da je jednostavno divno zagrliti svoju bebu, dete. Zato, lepo je da ih što više grlimo, jer brzo rastu i doći se vreme kad neće dozvoliti da ih tek tako zagrlimo.

Nisu zapisivali prve reči

Ovo su lepe uspomene. Lako bismo mogli da živimo bez njih, ali je mnogo bolje imati ih. Isto važi i za fotografije, jer ćemo sigurno želeti da se setimo najvrednijih trenutaka života i podelimo emocije sa svojom odraslom decom.

Nisu se dovoljni igrali sa njima

Iskusni roditelji često žale što nisu primetili talente svoje dece, iako se neke sposobnosti mogu primetiti već u ranom uzrastu. Preporuka je da ponudimo detetu priliku da isproba različite igre i čita što je više moguće.

Bili su previše striktni

Jedna je stvar reći nekome za lošu stvar koju je uradio, a potpuno je drugačija prigovarati oko svega, jer to može razviti velike probleme i komplikovane odnose u budućnosti.

Nisu uzeli u obzir mišljenje svog deteta

Deca čije je mišljenje često zanemareno mogu odrastati u nesigurne osobe. Mnogi roditelji sada, kada su im deca velika i otišla svojim putem, razmišljaju da li su slušali mališane ili su ih ograničavali i ignorisali.

Nisu dovoljno usrećili dete

Lepe uspomene iz detinjstva su ono najvrednije što niko ne može oduzeti. Srećna deca se lakše prilagođavaju odraslom životu i započinju nove veze. Roditelji su takođe često nostalgični za vremenom koje su proveli zajedno, te se neretko pitaju da li su dovoljno usrećili dete.

Slušali su tuđe savete

"Utopli ga", "Ona ne jede dovoljno", samo su neka mišljenja koje slušamo i neretko ih sledimo. Odrasli često žale što nisu "terali" po svom, već su slušali tuđe savete.

Propuštali su važne momente u dečijem životu

Priredbe i dečija slavlja ne bi trebalo propuštati ni po koju cenu. To će detetu pasti teško, ali i roditeljima kojima će biti ceo život krivo što nisu bili tu kad je detetu bilo bitno.

image