Magazin

Uzmi svoju kozu - italijansko ostrvo preplavljeno životinjama nudi ih na poklon

Broj koza na malom italijanskom ostrvu Alikudi je daleko premašio populaciju ljudi, te je gradonačelnik rešio da ih poklanja.
Uzmi svoju kozu - italijansko ostrvo preplavljeno životinjama nudi ih na poklon© Sergiu Vălenaș/unsplash

Gradonačelnik malog italijanskog ostrva preplavljenog divljim kozama ponudio je da pokloni životinje svakome ko želi da ih ima. Rikardo Gulo došao je na ovu ideju nakon što je nedavni popis pokazao da je broj koza na pet kvadratnih kilometra Alikudija, najmanjeg ostrva Eolskog arhipelaga, šest puta veći od broja ljudi koji tu žive.

Životinje, vešte u kretanju po strmim liticama ostrva, nekada su živele harmonično uz ljude, a vremenom su postale turistička atrakcija isto koliko i uspavani vulkan.

Broj koza je poslednjih godina rastao tako brzo da su počele da se spuštaju prema naseljenom području. Životinje nanose štetu, jer brste zelenu vegetaciju, izazivajući pustoš u baštama i parcelama, rušeći delove kamenih zidova, a znaju i da zalutaju u domove ljudi.

Alikudi, koji je tri sata vožnje brodom od Sicilije, potpada pod upravu većeg ostrva Lipari. Čelnici smatraju da inicijativa "usvoji kozu" je najbolji i najsaosećajniji način za rešavanje ovog pitanja.

"Apsolutno ne želimo ni da razmišljamo o odstrelu životinja, tako da ih poklanjamo. Svako može da podnese zahtev za kozu, to ne mora biti farmer, a nema ograničenja u broju", kaže Gulo.

Rok za podnošenje zahteva je 10. april.

"Već smo imali nekoliko telefonskih poziva, uključujući i jednog uzgajivača životinja sa ostrva Vulkano koji bi želeo da uzme nekoliko koza jer, između ostalog, proizvodi rikotu", istakao je Gulo i dodao da bi još lepše i humanije bilo ako bi među onima koji uzimaju koze bilo onih koji umeju da ih pripitome.

Meštani se žale su životinje postale "neupravljive"

Glorija, vlasnica kafića u luci rekla je da ih je "previše i da su koze neupravljive".

"Kreću se u čoporima i nanose štetu, jednostavno ih je previše. Jedna je dolazila i sedela ispod stola u mom baru. Bilo je pomalo simpatično, ali onda ste se brinuli da li će nekoga ugristi".

Iako je pozdravila inicijativu, dovela je u pitanje njenu izvodljivost. Stizanje do vrha ostrva, gde se nalazi selo, podrazumeva strm uspon. "Kako će odvesti koze? Možda će biti potreban helikopter za prebacivanje. To je lep predlog, ali još nema logističkog rešenja", kaže vlasnica, a piše Gardijan.

image
VV inauguration
banner