Magazin

Automobili uskoro neće imati zadnje staklo: Prvi ovakav model na tržištu već tokom 2024. godine

Možete li da zamislite vožnju u automobilu koji uopšte nema zadnje staklo? Verovali ili ne, prvi takav automobil pojaviće se na tržištu već do kraja 2024. godine, a kako navode inženjeri koji su se bavili njegovim dizajnom, ovo rešenje će promeniti pogled vozača na vožnju, u svakom smislu te reči.
Automobili uskoro neće imati zadnje staklo: Prvi ovakav model na tržištu već tokom 2024. godine© Wikimedia Commons / JustAnotherCarDesigner

Tržište automobila se rapidno menja: iz godine u godinu dizajn novih modela postaje sve futurističniji, a njihove funkcionalnosti sve naprednije u smislu tehnologije. Pre par godina proizvođači su rešili da iz prtljažnika automobila potpuno uklone rezervnu gumu, ne bi li smanjili potrošnju goriva, a sada se najavljuje još jedna velika izmena, samo je razlog malo drugačiji.

Automobili bez zadnjeg stakla? Da, dobro ste pročitali

Novi dizajn automobila implementirali su inženjeri iz švedske kompanije Polestar. Njihov najnoviji model, Polestar 4, koji bi se na tržištu mogao pojaviti već do kraja tekuće godine, za razliku od ostalih putničkih vozila na koja smo navikli, uopšte neće imati zadnje staklo!

Umesto stakla, na zadnjem delu automobila biće instalirana kamera visoke rezolucije koja će u realnom vremenu prenositi prikaz ulice i drugih učesnika u saobraćaju. Snimak će se emitovati na ekranu koji će se nalaziti u kabini vozila, a najverovatnije na mestu gde se kod ostalih automobila nalazi centralni retrovizor.

Da li je kamera bolja i sigurnija opcija

Svoju neobičnu zamisao inženjeri su obrazložili boljom preglednošću tokom vožnje, a samim tim i većom bezbednošću vozača i putnika u automobilu. Kamera će omogućiti veće vidno polje od 120 stepeni, a samim tim i smanjiti mogućnost da vam se u "mrtvom uglu" odjednom pojavi drugo vozilo. Takođe, sa kamerom ovakvog tipa vozači neće morati da strepe zbog odsjaja farova automobila koji se kreće iza njih.

Kako se navodi na portalu The Verge, ovakvo idejno rešenje je i dosta praktičnije: pre svega, jer vozači mogu bez razmišljanja staviti stvari velikih gabarita na zadnje sedište ne razmišljajući o tome da će im to zakloniti pogled. Osim toga, po kišnom ili zimskom vremenu vozači neće imati problema sa smanjenom vidljivošću usled nanosa snega, blata i slično, a na kameri se neće zadržavati ni prašina ili lišće koje je opalo sa drveća.

image