Magazin

Sneg u aprilu: Šta to znači prema narodnim verovanjima

Prethodnih dana Srbija se ponovo zabelela, nakon niza toplih i sunčanih dana. Ova prirodna pojava, naročito u aprilu, ima veoma jaku simboliku - evo šta kažu narodna verovanja.
Sneg u aprilu: Šta to znači prema narodnim verovanjima© Canva / Jelena Safronova

April je mesec u kome već uveliko očekujemo prolećne temperature i lepo, sunčano vreme - on je mesec buđenja prirode, ponovnog rađanja i harmonije. Međutim, ove godine druga polovina aprila donela je i snežne padavine, koje su zahvatile brdsko-planinske predele jugozapadne, južne i jugoistočne Srbije. Budući da ovakve vremenske (ne)prilike nisu svojstvene mesecu aprilu, narodna verovanja koja se za njih vezuju su vrlo specifična. Šta nam to majka-priroda poručuje ovim putem?

Priroda nas opominje, a mi se ne smemo oglušiti

Od davnina se u narodu veruje da se nagla promena vremena koja donosi sneg u aprilu može protumačiti kao opomena prirode da mi, stanovnici Zemlje, treba da obratimo pažnju na svoje ponašanje i da brže-bolje razrešimo sve dileme koje nas dugo muče i koje nam ne daju da krenemo napred.

Sneg u aprilu je i svojevrsni podsetnik da počnemo da živimo u skladu sa sobom, pozitivnim mislima i prirodom.

One koji smognu snage da baš u ovom mesecu načine ovaj veliki korak, u narednim mesecima očekuje sreća i blagostanje. Sve koji u ovom periodu započnu nešto novo, očekuje srećna i berićetna godina, puna prijatnih iskustava i ispunjenja svih snova i želja.

Kakva nas godina očekuje na osnovu vremenskih prilika u aprilu

Postoji mnoštvo narodnih verovanja na osnovu kojih se može predvideti kakav će biti ostatak godine zavisno od toga kakav je bio april. Ovo su samo neka od njih:

  • ako padne sneg u aprilu godina neće biti rodna
  • april u kiši - maj u cvetu
  • ako je april lep, u maju će biti ružno vreme
  • vlažan april - suv jun, suv april - vlažan jun
  • ako je april vlažan, onda je valjan
  • nakon aprilskih grmljavina mraza više neće biti
  • što je april mirniji i lepši, to će maj biti ljući
  • vedre noći u aprilu opake su i voću i vinu
image
VV inauguration
banner