Magazin

Danas su Cveti: Svečani ulazak Hrista u Jerusalim i početak stradanja

Na ikonama, Hrists u Jerusalim ulazi jašući magare, a prate Ga učenici, dok narod prostire haljine i baca palmine grančice na put
Danas su Cveti: Svečani ulazak Hrista u Jerusalim i početak stradanja© Српска православна црква

Ulazak Hristov u Jerusalim – Cveti, pokretni je praznik koji se slavi dan po vaskrsenju Lazarevom, tj. Lazarevoj suboti (Vrbica) kojim se obeležav se poslednja nedelja pred početak Isusovog stradanja, smrti i vaskrsenja. Ustanovljen je u Jerusalimu krajem IV veka. 

Toga dana je Isus Hristos, praćen svojim učenicima i mnoštvom naroda, krenuo iz sela Vitinije u Jerusalim.

Glas da dolazi Spasitelj, onaj što je vaskrsao Lazara, brzo se raširio i mnoštvo naroda Mu se pridružilo. Jedni su ga susretali s palminim grančicama u ruci, drugi su bacali svoje haljine na put kojim je prolazio.

Kada je Isus Hristos izišao na Maslinsku goru, oni koji su ga pratili povikali su: "Osana Sinu Davidovom! Blagosloven koji ide u ime Gospodnje, car Izrailjev!".

Praznične liturgije služe se u slavu Spasitelja, koji je svesno išao u susret stradanjima, pa se naredna sedmica, koja prethodi prazniku Vaskrsenja, naziva Strasna ili Stradalna.

Ovi dani stradanja Hristovog su i poslednji dani višenedeljnog Velikog ili Časnog posta.

U Srbiji su Cveti praznovani i kao narodni praznik, jer je tog dana 1815. godine, vožd Drugog srpskog ustanka, Miloš Obrenović, kod crkve u Takovu podigao narod na Turke.

Narodni običaji

U znak sećanja na ljude koji su u Jerusalimu Isusa dočekali palminim grančicama i cvećem, u Srbiji je običaj da devojke i deca porane i odu da beru cveće (odatle i naziv samog praznika). Veruje se da ko prvi prvi stigne i ubere cvet ima pravo na jednu želju koja će se sigurno ostvariti, ako snažno veruje. 

Cveti počinju umivanjem vodom u koju su potopljeni cvetovi, kako bi ukućani bili rumeni i zdravi.

U nekim krajevima Srbije ubrano cveće se ne unosi u kuću već se ostavlja u posudama sa vodom u dvorištu da prenoći. Po gradovima međutim, gde ljudi mahom žive u stanovima, razvio se običaj da se buketi ipak unose.

U stara vremena bio je rasprostranjen običaj da se na Cveti ceo dan šeta okićen cvećem. Mladići su na Cveti pravili bukete i nosili ih devojkama, a svaki cvet je imao svoje značenje. 

Vrbove grančice - za napredak i uspeh, dren - za zdravlje, ljubičice - da budete mirišljavi i privlačni, ruže - da budete rumeni i sveži, margarete - da budete lepi...

image