Srbija i Balkan

Danas su Blagovesti: Kada je arhangel Gavrilo javio Presvetoj Bogorodici "blage vesti"

Spada u 12 najvećih hrišćanskih praznika. Uz Cveti, jedina dva dana kada je dozvoljeno jesti ribu tokom Vaskršnjeg posta
Danas su Blagovesti: Kada je arhangel Gavrilo javio Presvetoj Bogorodici "blage vesti"© Манастир Дечани

Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja Blagovesti, praznik kada proslavljamo dolazak arhangela Gavrila koji je javio Presvetoj Bogorodici blagu vest da će ona začeti od Duha Svetoga (bez muškarca) i roditi Sina Božijeg kao Sina Čovečijeg, sa imenom Isus Hristos.

Spada u 12 najvećih hrišćanskih praznika. Blagovesti su, uz Cveti, jedina dva dana kada je dozvoljeno jesti ribu tokom Vaskršnjeg posta.

Presveta Deva Marija je pristala na to tek pošto je proverila arhangela. Jer ona se tajno zavetovala Bogu da će uvek biti devojka, a to je znao samo Bog, njen tobožnji muž Josif i ona sama. Ona je znala iz Biblije da se i đavo može javiti u obliku svetlog anđela, zato nije bila lakoverna.

Na praznik Blagovesti, Bogorodica je svojom poslušnošću Bogu ispravila Evin greh neposlušnosti. Eva je upotrebila svoju slobodu na zlo i na radost đavola, a Bogorodica je upotrebila svoju slobodu na svetu službu Bogu i smireno uskliknula: "Evo sluškinje Gospodnje, neka mi bude po tvojoj reči!", podučava Srpska pravoslavna crkva.

Ovom događaju je prethodilo kada je prvosveštenik Arhangel Gavrilo projavio Zahariji da će u dubokoj starosti dobiti sina koji će biti Gospodnji Preteča (Sveti Jovan Krstitelj). Potom se javio Prečistoj Djevi Mariji u Nazaretu, pozdravivši je rečima: 

Raduj se, blagodatna! Gospod je s tobom, blagoslovena si ti među ženama! Ne boj se, Marija, jer si našla blagodat u Boga! I evo začećeš, i rodićeš sina i nadenućeš mu ime Isus. On će biti veliki, i nazvaće se Sin Višnjega, i daće mu Gospod Bog presto Davida oca Njegovog. I carevaće nad domom Jakovljevim vavek, i carstvu Njegovom neće biti kraja.

Na Marijino pitanje kako će to biti kada ona nema muža, arhanđeo Gavrilo odgovara: Duh Sveti doći će na tebe, i sila Višnjega oseniće te; zato i ono što će se roditi biće sveto, i nazvaće se Sin Božji (st. 35). Prečista Djeva na to odgovara: Evo sluškinje Gospodnje, neka mi bude po reči tvojoj.

Najveća tajna koja nam je data ovim praznikom je čudo da rađa ona koja je u isto vreme devojka.

Jubilej rođenja i upokojenja ave Justina

Svetitelj Ava Justin (Blagoje Popović), poznati duhovnik SPC i profesor Bogoslovskog fakulteta, upravo je rođen na Blagovesti, 7. aprila 1894. godine u Vranju, a upokojio se u Manastiru Ćelije, takođe na Blagovesti 1979. godine.

Danas će u manastiru Ćelije patrijarh Porfirije i episkop bački Irinej služiti Svetu arhijerejsku liturgiju povodom 130 godina od rođenja i 45 od upokojenja ave Justina. Za večernje sate planirana je svečana akademija u čast Prepodobnog oca Justina u Valjevu.

 

U Manastir Ćelije došao je prinudno posle Drugog svetskog rata, kao jedan od opasnih građana po novu vlast.

Tu je bio preko trideset godina i napisao knjige, koje su prevođena na nekoliko desetina jezika.

Bio je veliki protivnik ekumenizma u pravoslavlju nazivajući ga imenom svejeres. Svoje stavove o tome izneo je u knjizi "Pravoslavna crkva i ekumenizam".

Bitno je doprineo razvoju teološkog koncepta svetosavlja. Justin Popović je za svetitelja SPC proglašen 2010. godine.

image
VV inauguration
banner