Svet

Turska: Radimo na produžetku sporazuma o žitu, uzimamo u obzir interese Rusije

Ankara ulaže velike napore kako bi sve strane dobile ono što žele, poručili su danas iz Turske
Turska: Radimo na produžetku sporazuma o žitu, uzimamo u obzir interese Rusijewww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov

Turska ulaže velike napore da se sporazum o žitu, koji ističe 18. marta, produži, otkrio je za TASS diplomatski izvor iz Ankare. 

"Pregovori o produžetku sporazuma o žitu još nisu završeni. Oni još traju. Turska ulaže velike napore kako bi Crnomorska inicijativa bila produžena, a zahtevi svih strana su uzeti u obzir, uključujući i zahteve Rusije", rekao je neimenovani izvor. 

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš danas je doputovao u Kijev, gde će, između ostalog, sa ukrajinskim rukovodstvom razgovarati o Crnomorskoj inicijativi. 

Sporazum o žitu prošle godine potpisale su četiri strane: Rusija, Ukrajina, Turska i Ujedinjene nacije. Njime je omogućen dalji izvoz žita, hrane i đubriva preko Crnog mora iz tri luke, uprkos Specijalnoj vojnoj operaciji.

Iako je ugovor bio potpisan još u julu 2022. godine, restrikcije, koje su se odnosile na rusko žito, još nisu ukinute, uprkos tome što je sporazum garantovao ukidanje svih ograničenja. 

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov početkom meseca stoga je upozorio da Rusija neće dati saglasnost za automatski produžetak prehrambenog sporazuma, ukoliko zahtevi Moskve ne budu ispunjeni.

Lavrov je o ovome nedavno razgovarao sa turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom, tokom susreta na marginama sastanka ministara spoljnih poslova članica G20 u Nju Delhiju. Ruski predsednik Vladimir Putin više puta je ponovio da je turski lider jedan od retkih političara koji su zaista zainteresovani da dođe do pozitivnog rezultata, zarad dobrobiti velikog broja ljudi.

image