Magazin

Maskovi roboti sve pametniji: Tesla Optimus naučio da hoda i samostalno podiže predmete

Poslednje zasedanje akcionara kompanije Tesla u svet robotike i dostignuća donelo je nove zadivljujuće rezultate, a kako je izjavio Ilon Mask, unapređenje robota Tesla Optimus ide "punom parom". Optimus je stabilan i dosta spretan, a previđa se da će u naredne tri godine ući u serijsku proizvodnju. Da li to znači da ćemo u budućnosti kancelariju možda deliti sa jednim ovakvim robotom-humanoidom?
Maskovi roboti sve pametniji: Tesla Optimus naučio da hoda i samostalno podiže predmete© Youtube / Tesla

Zasedanju Teslinih akcionera koje je bilo upriličeno prethodnih dana nisu prisustvovali samo akcionari svetske kompanije, već i roboti-humanoidi: pet prototipova Tesla Optimus su zajedno sa njima prošli kroz fabriku i demonstrirali do sada savladana znanja. Iako još uvek hodaju veoma sporo, napredak je očigledan i sada su stabilniji i sigurniji u svoje korake.

Razvoj robota može rešiti problem nedostatka radne snage

Ilon Mask, prvi čovek kompanije Tesla, naveo je da je značaj razvoja robotike danas veći nego ikada, naglašavajući da u budućnosti roboti-humanoidi mogu rešiti problem nedostatka kvalitetne radne snage. Kako je naveo Ilon Mask, predviđanja su da će potražnja za ovakvim "pomoćnicima" dostići neverovatne brojke od 10 do 20 milijardi jedinica, kao i da će u budućnosti Optimus biti jedan od glavnih izvora prihoda kompanije Tesla. Kako navode izvori, predviđa se da u momentu lansiranja robota Tesla Optimus njegova cena neće premašiti 100 hiljada američkih dolara.

Tesla Optimus pokazao zadivljujuće rezultate

U video snimku koji je podeljen na zvaničnom Jutjub nalogu kompanije Tesla prikazana je poslednja verzija robota Optimus, a i pored velike doze skepticizma koja se oseća kada je u pitanju ovaj ambiciozni projekat, inženjeri i čelnik kompanije saglasni su da je ovaj robot pokazao značajan progres: u odnosu na prethodne verzije, sada Optimus ima bolju pokretljivost zgloba šake i veću stabilnost prilikom kretanja i bolje parcipira i pamti okruženje u kome se nalazi.

Prema mišljenju eksperata iz oblasti robotike i veštačke inteligencije, očekuje se da će se finalna verzija Tesla Optimus robota pojaviti u naredne tri godine, a pretpostavlja se da će se lansiranje poklopiti i sa izlaskom u svet prvog potpuno autonomnog Teslinog automobila. Naučnici ističu da je povod za ovakav potez kompanije upravo tehnologija sa veštačkom inteligencijom, budući da je Optimus baziran na konceptu autopilota Tesla. Teslinim inženjerima "ide na ruku" i to što su bazične komponente Optimusa pozajmljene od automobila, te se (barem za sada) ne mogu uočiti nikakve prepreke u realizaciji ambicioznog projekta budućnosti.

image
Parada pobede u Moskvi uživo na RT Balkan
banner