Kao saliveno

Teksas jakna, zelena adidas trenerka, ravan kroj ne ide uz telo nego leprša oko nogu, i bele patike. Sve joj stoji kao saliveno. Mislio sam se da li se oseća onako kao izgleda ali kasno sam je primetio, gledao sam je kako odlazi pomiren s tim da nikad neću saznati
Kao salivenoGetty © Edward Berthelot

Naslonio sam se na saobraćajni znak na početku ulice u kojoj živimo. Toplo je za ovo doba godine, tu sam, izgleda da ćoškarim. Imam neka posla ali ih odlažem. Gledam u naš auto koji je parkiran skoro ispred našeg ulaza. To se ne dešava često. Gledam niz ulicu, daleko se vidi, i nebo je iznad, kao reka teče između vrhova zgrada.

Gledam ko sve prolazi ali nikoga ne vidim, zanimaju me prolaznici ali ih posmatram skupno, mnogo ih je a ja sam sam, ali nju sam primetio. Ne znam kako izgleda ali znam kako je bila odevena. Teksas jakna, zelena adidas trenerka, ravan kroj ne ide uz telo nego leprša oko nogu, i bele patike. Sve joj stoji kao saliveno. Mislio sam se da li se oseća onako kao izgleda ali kasno sam je primetio, gledao sam je kako odlazi pomiren s tim da nikad neću saznati.

Ipak, ćoškario sam taman toliko da je vidim kako se vraća sa kesom u ruci, kupila je nešto negde, ta kesa joj je bila višak, ali video sam joj izraz lica. Ta je znala kako se obukla, samouvereno je osvajala ulicu, korak po korak, bila je sigurna u svaki kvadratni milimetar svog autfita, i sve načine na koji se on usklađuje s njenim koracima. Bravo devojko.

U džepu mi je bio nastavak za česmu iznad sudopere. Previsoko je montirana i prska kao vodopad dok peremo sudove, pa je taj nastavak spas. Kad funkcioniše. Ovaj koji mi je u džepu, a to je peti po redu za dve i po godine, ne radi. Nijedan nije radio kako treba. Uvek negde prska, ili na spoju sa česmom ili dole gde voda iz njega izlazi. Prva četiri kupovali smo na pijaci za po 250 dinara svaki i uvek su radili po nekoliko dana a onda su počinjali da prskaju, više ili manje, vremenom sve više, i onda, kad postane nepodnošljivo, menjamo. Počeli smo da sumnjamo da su navoji na česmi propali, da možda nema pravog nastavka za nas, a onda je mojoj ženi palo na pamet da treba da prestanemo da kupujemo nastavke na pijaci, da treba da odemo u kvalifikovanu radnju i da platimo kao ljudi.

Bili smo, platili smo 980 dinara, i to je taj što mi je sad u džepu i odlažem da odem da ga vratim u tu kvalifikovanu radnju, jer prska sa svih strana, da se nadam da će da ga zamene i da se najviše na svetu nadam da će taj novi raditi. Ne ide mi se jer sumnjam, posle dve i po godine sumnjam da ima spasa za nas, da ima pod ovim suncem nastavka za česmu koji će nas usrećiti.

Prošlo je dve nedelje od kako smo kupili taj kvalifikovani nastavak, nisam imao račun, sve je bilo protiv mene, bilo mi je dobro naslonjenom na taj znak. Ipak, otišao sam jednu i po ulicu niže i evo me ispred prodavca koji me se ne seća ali je ljubazan i kaže naravno nema problema zameniće mi nastavak, pitam ga da li je moguće da tako lep i skup nastavak prska onoliko, on mi kaže pa sve je moguće, ali nemojte da odustajete.

Kao da sam uopšte i pomislio da odustanem.

Kaže mi čovek evo namestiću vam ja gumice, i pazite, ako vam je stara česma, morate mnogo pažljivi da budete s navojima, nađite oslonac za ruku, i samo polako, osetite kako pasuje, ako uopšte može da pasuje, i onda, pola kruga po pola kruga, i kad mislite da je uhvatilo i da možete da se opustite, nemojte, nego do kraja pažljivo, i da znate, i na donjem kraju, tamo gde izlazi voda, i taj deo se skida, i njemu nežno nađite gde najbolje pasuje. Predivan čovek.

Kod kuće, našao sam oslonac, lakat sam naslonio na naopako okrenutu šerpu, bio sam nežan i strpljiv, nisam se upecao nekoliko puta kad je izgledalo da sam pogodio navoje, čekao sam da savršeno legne i onda sam vrteo polako i strpljivo, istim tempom sam ga vrteo palcem i kažiprstom dok nije postalo teško, a onda sam vrteo još, dok nije leglo, kao onoj devojci teksas jakna i trenerka.

Kad sam pustio vodu, nisam morao da pogledam, čulo se odmah, pesma je potekla iz tog nastavka.

 

image